— De fortsetter å kjøre, fordi de ikke har noe å miste.

Øystein Krogstad, distriktsleder for Utrykningspolitiet (UP) i Agder og Rogaland

Det sier Øystein Krogstad, distriktsleder for Utrykningspolitiet (UP) i Agder og Rogaland.

Han snakker om mennesker som kjører rundt på veiene på Sørlandet uten å ha lappen.

Kollisjon med mann uten lappen

Mandag forrige uke opplevde yrkessjåfør Bjørn Røst Kjørmo at en bilist kolliderte i semitraileren hans på E 18 ved Tvedestrand og stakk av.

Da politiet oppsporet bilisten, viste det seg at han kjørte rundt uten å ha lappen.

13.000 etterforsket i Norge

Øystein Krogstad forteller at politiet kommer over mange bilister som kjører rundt uten førerkort, enten i form at vedkommende aldri har tatt sertifikatet eller at personen på et eller annet tidspunkt har mistet det.

Ifølge Statistisk sentralbyrå ble rundt 13.000 personer på landsbasis etterforsket for kjøring uten gyldig førerkort i 2013. Det har ikke lykkes Fædrelandsvennen å få fatt i tall for Agder-fylkene.

Et samtaleemne hos UP

Fenomenet er et samtaletema blant UP-mannskapet i Agder og Rogaland, ifølge distriktslederen.

— Vi tar ganske mange som kjører veldig fort, i ruspåvirket tilstand og uten førerkort, sier Krogstad.

— For vanlige bilister svir det mer å miste lappen enn å få fengsel eller bot. Bilistene vi nå snakker om fortsetter å kjøre fordi de ikke har noe å miste. De gir blaffen, og noen av dem fremprovoserer politijakter, fortsetter han.

Enkelte blir tatt gang på gang uten lappen. Mange av disse menneskene har fra før av et innholdsrikt, kriminelt rulleblad.

Staffbart å låne ut bilen

- Hva kan dere gjøre med problemet?

— Det er en utfordring. Vi kan beslaglegge bilen til personen, men da låner vedkommende en bil eller kjøper en ny. Dette er en ugrei situasjon, sier Krogstad, som opplyser at en bileier som låner ut bilen sin til en person uten førerkort vil bli straffet.

Som bileier er man nemlig pålagt å forsikre seg om at personen man skal låne ut bilen sin til har førerkort.

- Håper lovverket endres

Ole Rath, distriktsleder i Trygg Trafikk Vest-Agder, kjenner til problematikken rundt førerkortløse sjåfører som suser rundt på veiene.

— Det er klart at det er uheldig at personer som ikke er kvalifiserte til å kjøre bil, eller har mistet lappen på grunn av at de er trafikkfarlige, utgjør en trafikkfare som sjåføer på veiene. Ingen ønsker å treffe på disse menneskene i trafikken, sier han.

- Hva kan gjøres med dette problemet?

— Jeg håper at lovverket kan endres på slik måte at politiet får anledning til å håndtere dette problemet på en bedre måte enn nå, kommenterer Rath.