LILLESAND: — Det er mye julegaveinnpakning i de dunkene, sier daglig leder i renovasjonsselskapet for Lillesand og Birkenes, LiBir, Johan Jørgen Fossli, som sier det er en del problemer med at hytterenovasjonspunktene blir brukt av andre enn hyttefolket.

De overfylte containerne på Indre Årsnes i Høvåg fikk Fossli til å sende ut et lite hjertesukk til sine abonnenter torsdag.

Måker, rever og rotter

HJERTESUKK: Johan Jørgen Fossli er daglig leder i renovasjonsselskapet for Lillesand og Birkenes, LiBir. Foto: Hildegunn Mellesmo Aslaksen

«Hytterenovasjon er som navnet tilsier, en ordning nettopp for hyttene. Misbruk av ordningen fører rett og slett til en dårligere løsning for alle parter. Det er naturlig nok ikke lagt opp til like hyppig tømming som i sommersesongen.Når noen likevel misbruker løsningene, medfører dette ikke bare at det ser meget uryddig ut, men også at vi tiltrekker åtseldyr som måker, rever, rotter og lignende. Vi ber derfor alle fastboende og næringsdrivende om slutte å bruke utsatte dunker til hytterenovasjon. Men vi ønsker dere hjertelig velkommen på våre miljøstasjoner», skriver Fossli.

Butikken

Det er 43 hytterenovasjonspunkter i Lillesand og Birkenes. Noen av disse utpeker seg som problempunkter, ifølge Fossli.

Kirsten Johannessen hos Matkroken Indre Årsnes Dagligvare har god utsikt til hyttedunkene på Indre Årsnes.

— Jo det er overfylt, men sånn er det jo over alt, og særlig om sommeren. Det bugner jo, men det er ikke bare her ute. Er det ikke plass, legger de det bare på siden. Kråkene har jo fest! sier Johannessen.

Hun sier folk også benytter seg av butikkens dunker innimellom.

— Det er jo ikke langt herfra og til selve miljøstasjonen, så folk burde jo ikke ha problemer med å kjøre dit. Den ligger et par kilometer herfra. Det er fem minutter i bil, ikke det en gang.

Ekstratømming

Mandag ble avfall fra dunkene tømt. Torsdag var de fulle igjen.

— Det betyr at vi må ut og hente ekstraordinært. Og ekstraordinære turer koster vesentlig mye mer. Og vi har jo ikke den samme beredskapen til å fange det opp på denne tiden av året, sier Johan Jørgen Fossli i LiBir, som ønsker alle et rent og ryddig år.