Folk fra både Frelsesarmeen, Venstre, FN-sambandet på Arkivet, tiggere og prester dukket opp for å bidra med dugnad for tiggerne. Foto: Jon Anders Skau
Eva Kvelland fra Venstre og den ortodokse presten Christoforos Schuff stilte opp på dugnad for å få fjernet søppelet. Foto: Jon Anders Skau
rydde_005.jpg Foto: Jon Anders Skau
rydde_0012.jpg Foto: Jon Anders Skau

KRISTIANSAND : Kari Klingsheim i Frelsesarmeen skal til å hente en ny fullastet svart sekk med søppel, når en mann fra gatenivå skriker ut:

— Jeg blir fly forbanna på Frelsesarmeen som skal legge til rette for dette pakket.

Diakonarbeider Klingsheim prøver å ta til motmæle. Etter flere minutters opphetet diskusjon mellom de to om søppel, skattepenger og innvandring, velger provokatøren å dra.

— Søppel engasjerer. Enten det er nordmenn eller andre, så er det klart at det må være systemer. Vi må finne en måte for at det ikke blir søppel som sjenerer og provoserer, smiler hun til Fædrelandsvennen og sier diplomatisk at alle har lov til å si sin mening.

Provosert av Kristiansen

Fredag sa varaordfører Jørgen Kristiansen (KrF) til NRK Sørlandet at skattebetalernes penger måtte betale for oppryddingen under broa. Det fikk Frelsesarmeen til å reagere. De stilte opp med frivillige til å rydde opp alt søppelet lørdag.

— Det var så unødvendig å si, fordi det setter sinnet i kok hos veldig mange. Derfor har vi med folk nå som gjør dette frivillig. Så får vi finne en løsning for å ordne opp i dette på lang sikt, sier Klingsheim.

Frelsesarmeen har ytret ønske om at kommunen setter opp en konteiner ved broa, slik at de rumenske tiggerne kan kaste søppelet der.

Rumenere ryddet

Sammen med andre frivillige var også to rumenere på plass for å rydde opp.

— Vi trenger å få ryddet opp her. Vi har ingen steder å være og ingen jobb. Det har bygget seg masse søppel her de siste årene. Jeg vet ikke hvorfor det har blitt sånn, sier Droy Alexandro på engelsk til Fædrelandsvennen.

- Dugnadsånden finnes

En av de som har fulgt de rumenske tiggerne tettest i Kristiansand er den ortodokse presten Christoforos Schuff. Han var også med lørdag for å rydde under broa.

— Dugnadsånden finnes fortsatt i Norge. Jeg er glad for å kunne hjelpe til og gjøre en god gjerning, sier han etter at de siste søppelsekkene er lastet om bord på en full lastebil med tilhenger.

Mange gode krefter

Schuff har lenge talt tiggernes sak i Kristiansand og har hatt daglig kontakt med dem.

— Tiggerne er veldig glade for den støtten de får. Det er viktig at vi viser medmenneskelighet og nestekjærlighet til alle mennesker. Det er kjempeflott med alle som har stilt opp her i dag. Det viser at det er mange gode krefter der ute, sier han.

Etter nesten to timer var broen fri for søppel og Klingsheim oppsummerte innsatsen med to ord:

— Well done!