BIRKENES: Og Liv Breivold Tveite og Ernst Johan Tveite har ikke tenkt å gi seg med «Inn på tunet» med det første.

— Det har vært utrolig spennende å jobbe med dette, og jeg tror det har vært en gjensidig glede. Virkelig en inspirasjon å se utviklingen hos mange, sier Ernst Johan.

«Inn på tunet» er tilrettelagte og kvalitetssikrede tjenestetilbud på gårdsbruk, for å si det litt høytidelig. Her kommer glade barnehagebarn eller elever som for en tid kan tenke seg en litt annen skolehverdag. Mennesker med demens har også fått benytte seg av tilbudet. Samarbeidspartnerne har vært mange opp gjennom årene, fra Birkeland skole til ulike barnehager både i Lillesand og Birkenes. Pluss PPT og boveiledertjenesten, blant annet.

Populære gårdsbesøk

«Inn på tunet» er et opplegg vi finner over hele landet. I Vest-Agder er det 11 tilbud, mens det er 14 i østfylket.

— Hvor mange vi har hatt her på gården? Nei, det kan jeg ikke ta på strak arm. Tar du med barnehagene, blir det jo en del, men flere har vært faste brukere gjennom mange år, sier Ernst Johan.

Fædrelandsvennen var på besøk en fin vårdag i 2005. Og da var Eikenøtta Naturbarnehage på ellevilt besøk. Det var tid for å slippe kyrne ut på beite etter måneder i fjøset, og kalvene hoppet rundt i den rene Pamplona-stemning. Og fant straks ut av graset var grønnere på den andre siden av gjerdet!

Aktiviteter og overnatting

Ekteparet har en vakker gård beliggende på Tveide. Mens Liv kommer fra Trøndelag, er Ernst Johan femte generasjon på plassen. I tillegg til «Inn på tunet» har de også satset på turister som vil overnatte i stille naturomgivelser i «Tunstua», et påbygg på driftsbygningen.

Aktivitetene er mange for Inn på tunet-deltakerne. Og de skifter gjerne med årstidene, fra litt vedhogst og oppdagelsesferd i skogen til setting av poteter og innhøsting av alt fra epler til mais. Her er det stimulering av sansene, lek og bevegelse fra start til slutt. Og selve rosinen i pølsa er nok gapahuken ute i skogen, på Skilleveisletta. Her fyres det godt opp på bålet, og både lapper og pannekaker kan stå på menyen.

— Vi har hatt mange gjester, noen har bare vært måneder gamle, andre 90 år. Det har vært mange magiske øyeblikk, og vi er glade for at vi er funnet tilliten verdig, sa Liv. Mens rektor på Birkeland skole, Martin Trengereid, var full av lovord om innsatsen til ekteparet.

Kvalitetsstempel

I fjor høst ble det innført en egen godkjenningsordning for «Inn på tunet». Dette skjer i regi av Matmerk, som er en uavhengig, offentlig stiftelse stiftet av Landbruks- og matdepartementet i 2007. — Den lokale nettverksgruppa har lenge etterlyst en offentlig kvalitetsordning. Og vi er stolte av at Gårdsliv på Tveide har fått denne godkjenningen, sier de to.