AGDER: — Jeg tror fremgangen på meningsmålingen skyldes at vi har vært veldig synlige den siste tida. Vi har hatt et tros- og livssynsutvalg som har lagt fram sitt arbeid. Det har skapt debatt rundt saker som er viktige for KrF, mener Kjell Ingolf Ropstad (KrF), stortingsrepresentant for Aust-Agder.

FORNØYD: KrFs Kjell Ingolf Ropstad mener verdispørsmål som har vært på dagsorden i det siste sørger for KrFs fremgang på meningsmålingene. Han tror folk er opptatt av et sterkt KrF i en ny regjering. Foto: Tormod Flem Vegge

På meningsmålingen som er utført av Infact og VG, går KrF fram med to prosent, og får en oppslutning på 7,7 prosent. Frp går tilbake 2,3 prosent, og ender med en oppslutning på 11 prosent. I meningsmålingene har Høyre, Frp, KrF og Venstre solid flertall i Stortinget. KrF ligger an til å få 13 plasser, mens Frp får 19.— I tillegg til debattene om for eksempel kirkelig vigsel, har saker som surrogati og tidlig ultralyd vist at KrF trengs i en ny regjering. Jeg tror disse sakene har skapt økt bevissthet rundt hva som vil skje dersom de rødgrønne får fortsette. Jeg tror veldig mange er opptatt av å få en ny regjering. En stemme til KrF er en stemme på en ny regjering, sier Ropstad.

Målingen skiller ikke mellom fylkene, men tradisjonelt er Agderfylkene blant de sterkeste for begge partiene.

- Høyre er runde i kantene

Frps Åse Michalsen befinner seg på det tapende laget i denne målingen.

— Du verden, det var en heftig nedgang. Nå har meningsmålingene spriket veldig den siste tiden. Vi har vært nede på 11 og oppe på 22. Men jeg tror nok at dette viser en tendens. Høyre har blitt veldig store. De har valgt en profil der de er veldig ulne og runde i kantene. Dermed favner de bredt. Frp står for meningene sine og tør å si ting som ikke alltid er populære, sier Michalsen, stortingsrepresentant for Vest-Agder.

Den ferske målingen sier ikke noe om hvor KrFs nye velgere kommer fra. Michalsen tror ikke de kommer fra Frp.

— Jeg er ingen valgforsker, jeg er bare politiker. Men jeg tror ikke velgerne kommer fra Frp. Vi har mye felles med KrF i verdispørsmål. Men Hareide har vært veldig mye framme i det siste. Media ønsker ofte en outsider til å kommentere de store partiene, og han har kommet med en del friske utspill. Det betyr nok en del, mener Michalsen.

- Bekymret for Frp

Ropstad tror derimot det er svært sannsynlig at velgerne kommer fra Frp.

— Jeg tror mange er bekymret for Frp og hva som vil skje dersom de får mye innflytelse i en ny regjering. Innen miljøpolitikk, alkoholpolitikk, landbruk og asylpolitikk er det stor forskjell mellom KrF og Frp. Jeg tror det har kommet fram den siste tiden, og at folk ser at de ønsker seg et sterkt sentrum i ny regjering, mener Ropstad.

Han understreker at dette kun er snakk om en enkeltmåling, og vil ikke slippe jubelen løs før valget.

— Vi har både gode og dårlige målinger. Men nå har vi gått fram på de fleste den siste tiden, og det er svært oppløftende, sier Ropstad.

- Programdebatt slår ut

Michalsen mener Frp har tapt på programdebatten som pågår i partiet. I forbindelse med den, har programkomiteen blant annet forelått å utvide salgstidene for sprit og øl, samt tillate spritsalg til 18-åringer.

— Vi har en programdebatt gående i partiet, der noen deler av utkastet vårt har vært veldig framme i media. Jeg tror enkelte ser på dette som vedtatt Frp-politikk, men det er det jo ikke. Alkoholdebatten som pågår, og som har skapt engasjement på Sørlandet er bare et forslag som vi diskuterer, understreker Michalsen.

Selv kunne hun tenke seg å slippe slike programdebatter i valgår.

— Vi har sett tidligere at programdebatter har slått ut på meningsmålingene, og vi ser det nok i år også. Personlig kunne jeg tenke meg å legge slike debatter til mellomår. Da vet også kandidatene hvilket program de går til valg på. Men jeg er hundre prosent sikker på at vi går fram igjen når røyken har lagt seg og alt er på plass. Dette får meg ikke til å deppe i det hele tatt, det gir oss bare enda mer guts til å kjempe, sier Michalsen.