— Kan folk bare gå inn på annen manns grunn og fjerne verdifulle gjenstander? Selvsagt ikke. Vi har fått jurist-råd om å anmelde til politiet for tyveri. Et annet alternativ er sivilt søksmål.

Det sier Bjørgulv N. Berg, en av fem grunneiere i Nomeland driftehei. Grunneierne skal nå drøfte saken seg i mellom.

Terje Fjeldheim fant steinen under en fisketur. Han mener han har lovmessig eierskap til steinen siden han fant den.

Berg er oppbrakt over at grunneierne sitter igjen med ingenting etter funnet av norgeshistoriens tredje største meteoritt i fjor.

Det var geolog Terje Fjeldheim fra Kongsberg som fant steinen fra universet under en fisketur i Setesdal Vesthei i fjor. Fjeldheim, som har studert geologi, sier han er i sin fulle rett.

— En gammel regel viser at meteoritter er eierløse og fritt kan okkuperes, sier han, og viser til Norsk Tingsretts forelesning, side 45 av 1936. — Det er trist hvis grunneierne vinner fram, for da slutter folk å lete etter meteoritter. Dette burde være en hyggelig historie. Det kreves ekspertise for å finne en meteoritt. Grunneiere vil sjelden vite at det ligger en slik stein på deres eiendom, sier Fjeldheim til Fædrelandsvennen.

Over 200.000 kr.

Meteoritten på 4,5 kilo var i en stor, en mindre og flere små biter. Det er den største funnet i Norge siden Alta-steinen i 1902. En bit på 0,8 kilo ble gitt bort til Naturhistorisk museum nokså raskt. Hovedbiten på 3,6 kilo beholdt Fjeldheim. Den tilbød han senere både til Valle kommune og Naturhistorisk museum i Oslo.

Valle kommune stoppet sine bud på 200.000 kroner. - Naturhistorisk museum fikk tilslaget for noe mer enn dette, opplyser førsteamanuensis Rune Selbekk ved museet.

Det var da dette ble kjent, striden virkelig tok til.

— I vår kontrakt med Fjeldheim står det at forholdet til grunneierne må være avklart. Uten å ta stilling til konflikten, må jeg få minne om at steinen er falt ned fra himmelen. Ingen grunneiere ville visst om steinen, hvis ikke en med geologkompetanse hadde funnet den, sier Selbekk.

Det er grunneier Berg helt uenig i:

— Våre rådgivere er klare. Siden annen lovgivning ikke finnes, gjelder friluftsloven hvor det står at menigmann kan høste bær og annet, men ikke fjerne ting av større verdi uten grunneiers tillatelse. Har Naturhistorisk museum kjøpt tyvegods, spør Bjørgulv N. Berg.

Han mener summen må deles mellom finner og grunneiere. Grunneierne har også et håp om å få meteoritten hjem til Setesdal.

Flau smak

Ordfører Tarald Myrum sier til Setesdølen at han har en flau smak i munnen, og at en av grunnene til at kommunen ikke kjøpte meteoritten nettopp var at grunneierne ble holdt utenfor.

Fjeldheim har nektet å fortelle hvor han fant steinen. Ordfører Myrum fikk informasjon, men lovet å tie. Overfor lokalavisen bekrefter Myrum nå at steinen ble funnet ved Ivelungsvannet i Hylestad vesthei.

— Jeg lovet å ikke si noe om funnstedet til situasjonen var avklart. Men jeg lovet ikke å tie for evig og alltid, sier ordføreren.

Avviser riktig sted

Terje Fjeldheim hevder at grunneierne ikke forholder seg til riktig funnsted.

— Jeg leste i Stresdølen at de mener å ha avklart funnstedet. Det er feil. Hvis ordføreren har bekreftet stedet, har han bekreftet feil. De er feil grunneiere som eventuelt går til sak mot meg, sier Fjeldheim.

— Hvorfor kan du ikke bare oppgi funnsted?

— Du ser jo hva som skjer. Dessuten finnes mer spennende stein i området, som bør ligge til forskning, sier Fjeldheim.

Førsteamanuensis Rune Selbekk ved Naturhistorisk museum mener Norge må innføre regler som sikrer finnerens rettigheter bedre til for eksempel meteoritter.

— Vi har en uklar og mangelfull lovgivning i Norge. I Danmark har de et system hvor finnere av sjeldne objekter kan gå til staten. Vil staten ha gjenstanden, får finneren finnerlønn og diplom. Det er en god løsning, som også sikrer leting og forskning, sier Selbekk.