— Det har vært en enorm belastning. Jeg har mistet en god venninne og jentene våre er preget for resten av livet, sier Jorunn Støre Sandsmark (42) til Fædrelandsvennen.

Henriette (t.v.) og Julie (t.h.) Sandsmark fotografert i Dyreparken sammen med bestevenninnen Katrin Marey Magnusdottir samme dag som ulykken skjedde. Moren til Katrin Marey, som tok bildet, omkom i kollisjonen som skjedde på vei hjem til Moi i Rogaland. Hun bor nå hos faren i Luxembourg. Faren har gitt tillatelse til at Fædrelandsvennen trykker bildet. Foto: Kristin Kasparsdottir

Lørdag 21. september i fjor ble tvillingdøtrene Henriette og Julie (11) skadet i en trafikkulykke ved Flikka i Flekkefjord. Jentene var på vei hjem til Moi i Rogaland etter å ha feiret bestevenninnens bursdag i Dyreparken i Kristiansand. Venninnens mor, som kjørte bilen, omkom.— De hadde gledet seg til denne turen i lang tid. Så fikk jeg den verste telefonen som noen foreldre kan få, sa Sandsmark da hun forklarte seg i Lister tingrett.

Hun og ektemannen Jostein har begge fulgt rettssaken mot 23-åringen som kjørte BMW-en som kom over i motsatt kjørefelt på E 39. Les også:

Kan få to års fengsel

Her besøker Julie tvillingsøsteren Henriette for første gang etter ulykken. Julie slapp fra ulykken med bruddskader, mens Henriette pådro seg alvorlige hodeskader. I seks dager lå hun i respirator. Henriette ble påført en hjerneskade som trolig vil prege henne resten av livet. De to jentene er kjent med at bildet kommer på trykk og bruken er godkjent av foreldrene. Foto: Privat

Aktor Liv Versland mener 23-åringen bør dømmes til to års fengsel og miste førerkortet for alltid.— Han har brukt E 39 som en racerbane. Han har handlet bevisst grovt uaktsomt og fullstendig hensynsløst, sa Seland da hun holdt sin avslutningsprosedyre mandag.

Påtalemyndigheten mener ulykken skyldtes en kombinasjon av høy fart og ruspåvirkning. Da ulykken skjedde skal farten ha vært minst 115 km/t. Fartsgrensen var 80 km/t.

23-åringen erkjenner straffskyld for uaktsomt drap og uaktsom legemsbeskadigelse, men nekter for ruskjøring.

— Han røykte ikke hasj den dagen ulykken skjedde, men analysen av prøven slår fast at påvirkningsgraden var på over 0,5 promille. Han kan derfor straffes, selv om han ikke følte seg påvirket, sier 23-åringens forsvarer, Per Øyvin Andersen, som ba retten behandle 23-åringen mildest mulig.

Les også:

Seks dager i koma

Henriette, som satt i baksetet, ble hardest skadet. I seks dager lå hun i koma og foreldrene visste ikke om hun ville overleve. Først etter tre måneder kom hun hjem.

Helst ville jeg sett at han hadde blitt dømt til å jobbe med trafikkskadde. Det som er viktig er at han lærer noe av dette.

— 19. desember ble hun skrevet ut, etter to måneder med rehabilitering, sier Sandsmark.

Hun legger ikke skjul på at det siste året har vært vanskelig.

— Før ulykken var vi en travel og engasjert familie på fire. Jeg har i mange år vært aktiv i lokalpolitikken, men det har jeg ikke overskudd til lengre. Det har vært oppfølging med sykehus, rehabilitering, skole og ikke minst Nav. Til tider har jeg vært helt utslitt, sier Sandsmark.

23-åringen er tiltalt for uaktsomt drap etter ulykken ved Flikka 21. september i fjor. 43 år gamle Kristin M. Kasparsdottir omkom og to 11 år gamle jenter ble skadet. Foto: TIPSER

Preget for livet

Mest bekymret er hun for døtrene, som har slitt med å komme tilbake i hverdagen. Henriette pådro seg en hjerneskade som trolig vil prege henne for alltid. Julie har i likhet med søsteren slitt med traumer.

— Jeg er ikke bitter, for det fører ikke noe godt med seg. Men jeg føler stor sorg over det som er påført oss og barna våre, sier Sandsmark.

Hun sier at hun ikke bærer på noe hat mot sjåføren, som har erkjent straffskyld.

Bistandsdvokat Carl Aasland Jerstad (t.v.) representerer de etterlatte og skadelidte etter ulykken. Kristin M. Kasparsdottir, som omkom, etterlot seg fire barn. På vegne av de etterlatte og tvillingdøtrene til Jorunn Støre Sandsmark (t.h.) ba han om oppreisningserstatning. Foto: Erlend Olsbu

— Det er ikke vi som skal dømme, og det er ikke viktig for meg om han må sitte i fengsel. Helst ville jeg sett at han hadde blitt dømt til å jobbe med trafikkskadde. Det som er viktig er at han lærer noe av dette, sier Jorunn Sandsmark til Fædrelandsvennen.

Ga tiltaltes mor en klem

23-åringen som kjørte denne bilen er tiltalt for uaktsomt drap og uaktsom legemsbeskadigelse etter ulykken ved Flikka. Ifølge vitner kjørte 23-åringen svært fort før ulykken og foretok fere farlige forbikjøringer. 23-åringens forsvarer sier at han beklager sterkt det han har gjort. Foto: Torbjørn Steiro

Hun og ektemannen vet godt hvem 23-åringen er. De kjenner også mannens foreldre, som var til stede under rettssaken. Da retten ble satt fredag ettermiddag gikk Jorunn bort til tiltaltes mor og ga henne en klem.— Jeg har vondt av dem. Det er en trist sak for alle parter, sier Sandsmark.

Hun var likevel skuffet over at 23-åringen ikke erkjente straffskyld for kjøring i rus.

23-åringen ønsket ikke å la seg intervjue, men ifølge advokat Per Øyvin Andersen tar han saken fryktelig tungt.

— Han tar det innover seg og tar fullt ansvar for ulykken. Han beklager sterkt det han har gjort og er villig til å delta i samtaler med de pårørende dersom det er ønske om det, sier Andersen.

Dom i saken faller innen 14 dager.