Det var natt til 3. november i fjor at 34-åringen var gjest under fødselsdagsfeiringen i den tidligere offisersmessen på Gimlemoen. Festen endte med at han knivstakk verten, etter en krangel om oppgjør for drikkevarer.

30-åringen ble livstruende skadet, med stort blodtap, og bare rask behandling på sykehus reddet livet hans.

Kristiansanderen er tiltalt for grov legemsbeskadigelse med kniv etter straffelovens paragrafer 231 og 232, som har en strafferamme opp til 15 års fengsel.

Han har imidlertid kun erkjent straffskyld etter paragraf 229, som har en langt mindre strafferamme.

Skal dømmes som edru

Tiltalte var sterkt beruset og påvirket av piller da han stakk med kniven. Etter straffeloven skal han imidlertid dømmes som om han var helt edru.

— Jeg tror aldri han hadde brukt kniven hvis han hadde vært edru. Men han gjorde det. Og da er det min vurdering at han kan dømmes etter paragraf 231, sa aktor, førstestatsadvokat Erik Erland Holmen, i sin prosedyre i Kristiansand tingrett torsdag.

— Det er ikke noe krav om at han skal ha ønsket å skade fornærmede, eller om han hadde planlagt dette. Men han må ha holdt det for mer enn 50 prosent sannsynlig at det ville blitt en alvorlig skade, sa Holmen.

Han mener voksne mennesker er klar over at et slikt stikk er livsfarlig, og viste også til forklaringen fra den medisinsk sakkyndige om at det var få centimetere om å gjøre før utfallet hadde blitt langt mer alvorlig.

Aktor mener det er straffeskjerpende at 30-åringen måtte gjennomføre operasjoner og i ettertid har hatt fysiske og psykiske plager. At tiltalte har tilstått knivstikkingen i retten, mener han får liten betydning for straffen.

— Han har hatt all mulighet til å tilstå fra pågripelsen og fram til rettssaken. Men tilståelsen kom så sent at det ikke hadde noen prosessøkonomisk betydning, sa aktor.

Etter en samlet vurdering er han kommet til at straffen bør settes til fengsel i fem år og ti måneder.

- Tilfeldig hvor kniven traff

Forsvarer Arild Holden la i sin prosedyre ned påstand om at hans klient må frifinnes etter tiltalen, subsidiært ansees på mildeste måte.

For å dømmes etter den angitte paragrafen, mener han det ikke er nok at 34-åringen objektivt sett påførte 30-åringen livstruende skader med kniven.

— Jeg vil hevde at dette var en impulshandling og at det var helt tilfeldig at kniven traff der den gjorde, sa Holden i retten torsdag.

Han mener en passende straff er fengsel ned mot 2,5 år.

Avvist av offeret

Etter prosedyrene fikk 34-åringen ordet i retten. Han ønsket å kommunisere følgende til 30-åringen:

— Jeg vil gjerne opprette dialog enten direkte eller gjennom forsvareren. Spesielt med tanke på den utryggheten og de tingene han føler i ettertid. Det har han ingen grunn til å føle. Jeg vil hjelpe ham til å bli kvitt den frykten. Det trenger han ikke å ha, det har han ingen grunn til, sa tiltalte i retten.

30-åringen ble merket for livet da den nå tidligere kameraten stakk en kniv inn i siden på ham. Han ble påført skader på milten og venstre nyre. Foto: Eivind Kristensen

Den tidligere kameraten avviste invitasjonen kontant:

— Jeg opplever at tiltalte ikke er troverdig. Han snakker om at han «gikk og tullet med kniven». Jeg opplever at du ikke har tatt ansvar og faktisk erkjent at du var sint og forbannet, og at dette ikke var "et uhell", men en bevisst handling fra deg, svarte 30-åringen.

Bistandsadvokat Monica Haugedal la i retten torsdag ned krav om erstatning på 30.000 kroner og oppreisning på 200.000 kroner til sin klient.