Stian Storbukås varsler nå kamp mot blant annet eiendomsskatt og deler av innvandringspolitikken.

— Innvandringspolitikken var grunnen til at jeg ble med i Frp. Jeg har hele tiden vært tydelig på at jeg mener det er et system som ikke har fungert og jeg er veldig skeptisk til det vi ser av islamisering. Det er vi nødt å ta på alvor, sier Storbukås.

Han blir partiets listetopp og gruppeleder hvis det går slik nominasjonskomiteen vil. Samtidig går han inn i sin femte periode i bystyret.

Les også:

Gikk ut

Veien tilbake har vært lang. I 2007 varslet Storbukås at han var ferdig med politikken. Etter en opprivende nominasjonsdebatt med eksklusjoner og beskyldninger om rasisme, ble Storbukås partiets ordførerkandidat.

Stian Storbukås som her er avbildet på en stand i Markensgate i fjor høst, ligger an til å bli Fremskrittpartiets toppkandidat i Kristiansand. Foto: Torstein Øen

Men etter valget ble han vraket som gruppeleder og Tor Utsogn tok over.

— Jeg husker at jeg stod og lagde mat og tenkte at det var feil at Frp hele tiden skulle dreie seg om min person. Derfor trakk jeg meg tilbake. Det var ikke et vanskelig valg.

Han ble en av de anonyme i bystyret, begynte å studere, reiste mye og hoppet i fallskjerm.

Følg Fædrelandsvennen på Facebook!

Utfordret

Lysten til å være i toppen av partiet var ikke mye større før valget i 2011. Men så sa Tor Utsogn ifra om at han ikke ville være gruppeleder etter 2015. Og Stian Storbukås har sagt ja til å overta.

Jeg respekterer selvsagt at mennesker har en tro. Det har jeg ingen problemer med. Men det betyr ikke at samfunnet skal tilpasse seg islam.

— Jeg har brukt hele sommeren på å tenke meg om og valget har vært vanskelig. Men vi er midt inne i et spennende prosjekt med bredt borgerlig samarbeid der vi kan forandre byen veldig mye. Det er ekstremt inspirerende.

Han er likevel ikke ordførerkandidat.

— Det er som gruppeleder jeg kan gjøre den beste jobben. Ordførerjobben innebærer mye reising og formaliteter og det er ikke min styrke. Nå er det viktig å bygge Frp i bredden og sikte mot å få utvalgsledere.

Islamisering

Storbukås har forandret stil siden 1999. Men han har ikke forandret mening når det gjelder skepsis til innvandringspolitikken og islam.

— Jeg respekterer selvsagt at mennesker har en tro. Det har jeg ingen problemer med. Men det betyr ikke at samfunnet skal tilpasse seg islam. Islam er en religion, men også et politisk system som jeg er kritisk til.

Han mener at terrortrusselen mot Norge i sommer og framveksten av IS har vist at han har hatt rett i sin skepsis.

— På 30-tallet tok man ikke trusselen fra autoritære tankesett på alvor. I dag tar man heller ikke trusselen fra Russland alvorlig nok.

— Mener du at islam representerer en lignende trussel som nazisme og kommunisme på 30-tallet?

— Nei, det mener jeg ikke. Men når man ser hvilke autoritære strømminger som beveger seg i Europa og at det plutselig vokser fram en islamsk stat, er det et faresignal. Da er det bedre å være varsom enn å fortsette en politikk som har vært feil.

Omstridt

Tidligere har Stobukås vært omstridt både i eget og hos andre partier. Blant annet på grunn av harde utfall mot politiske motstandere.

Et av utfallene var mot tidligere partikollega Vidar Kleppe, som under en skoledebatt kalte kriminelle innvandrere «gnagere».

- Ordet gnagere er det endelige beviset på at termittene har tatt bolig i treskallen til Kleppe, sa Storbukås under debatten i 2003.

Han deler ikke ut slike karakteristikker lenger.

— Jeg var 21 år da jeg kom inn i bystyret og var blårevolusjonær og skulle forandre verden så raskt som mulig. Det var nok en annen kultur i Frp også, der vi var outsidere og kom med harde utfall mot enkeltpersoner. Det var en diger unote som jeg har brukt tid på å legge av meg.

Samarbeid

Storbukås ville ha borgerlig samarbeid i 2003. Det kom ikke før i 2011, mye takket være ordfører Arvid Grundekjøn.

En av de viktigste oppgavene for Storbukås blir å fortsette samarbeidet.

— Vi har klart å gjøre helse og sosialsektoren til en budsjettvinner. Vi tar gjeldsbyrden på alvor og etter at vi kom i posisjon, går også eiendomsskatten ned, sier Storbukås.

Han lover også kamp mot rushtidsavgiften. Selv om han selv slipper unna uansett hvor høy den blir. Han går ofte fra ungkarsleiligheten på Søm til møter i sentrum.

— Skal man være heltidspolitiker må man holde seg i form. Det er i hvert fall en absolutt betingelse for å kunne ta en slik jobb.

- Viser hvorfor samarbeid er vanskelig

Mens Høyre, KrF og Pensjonistpartiet samarbeider med Frp, har Venstre strittet imot. Det gjør de fortsatt.

— Måten Storbukås uttrykker seg på er et godt eksempel på hvorfor samarbeid med Frp er vanskelig, sier Dag Vige.

Han sier at det må bli opp til den nye gruppa å vurdere om de vil gå inn i et borgerlig samarbeid etter valget. For dagens gruppe har det vært vanskelig, blant annet på grunn av Frps holdning i innvandringsdebatten.

Dag Vige er ikke uenig i at man skal advare mot ekstremisme, men mener at den siste måneden nettopp har vist at moderate muslimer er i klart flertall og at de har stor gjennomslagskraft.

— Ser man dette ut fra Kristiansand, virker det som om han lager et skremselsbilde. Det blir helt feil. Jeg opplever måten han uttrykker seg på som veldig ytterliggående, sier Vige.