1. mars gikk fristen ut, og totalt kom det inn 1890 søknader om barnehageplass. Barn født før 1. september 2013 har krav på plass, og her var det i år 1630 søkere. Ca. 1140 var nye søkere, ca. 490 har plass, men søker annen barnehage.

— Ut fra disse tallene vil Kristiansand kommune ha full barnehagedekning også i 2014. Alle som har rett til plass får tilbud, sier rådgiver Mariann Stephansen i oppvekstsektoren.

Spørsmålet blir da hvor barnet kommer inn, og kommunen håper det blir flere plasser i nærmiljøet.

Nærmiljøet

— Det blir et spennende opptak. For første gang vet vi ikke hvor det blir dårligst dekning. Flekkerøy har vært dårlig i mange år, men de har nå full dekning. Vi har en jevn dekning i alle bydeler, sier Stephansen.

På Flekkerøy åpner Solkollen barnehage med 60 plasser i august. Solkollen utvider også på Hånes med 50 nye plasser. I august 2013 åpnet det ny barnehage i Mosby oppvekstsenter, en bydel som har hatt dårlig dekning tidligere.

— Vi får håpe plassene blir jevnere fordelt enn tidligere, og at vi kan tilby flere plass i nærmiljøet, sier hun.

1890 har søkt om barnehageplass i Kristiansand, av disse er det 1630 som har krav på plass. I år håper kommunen at flere vil få tilbud i nærmiljøet. Foto: Hildegunn Mellesmo Aslaksen

Svarfrist

26. mars får ca. 1000 tilbud om barnehageplass. Tilbudet må besvares på foreldreportalen før 4.april.

— Opptaket foregår helt til sommeren. En del plasser blir frigjort og tildelt 1. mai, sier Stephansen.

At det er full barnehagedekning i Kristiansand kan også settes i sammenheng med kontantstøtten for toåringer.

Kontantstøtte

For et par uker siden skrev Fædrelandsvennen at administrasjonen i Kristiansand kommune har bestemt at ordningen skal fortsette i minst ett år til.

Den økonomiske gevinsten er helt tydelig. Hver måned får rundt 90 familier i Kristiansand 4000 i kommunal kontantstøtte. Hvis alle barna som får kommunal kontantstøtte gikk i barnehagen, måtte Kristiansand kommune ut med 16 millioner i året. Nå bruker de 4,7 millioner kroner.

— Det er billigere for kommunen med kontantstøtte enn en barnehageplass. Men dette er et politisk spørsmål, og politikernes argument har vært at det gir større valgfrihet, ikke at det blir billigere, sa oppvekstdirektør Arild Rekve, i slutten av februar.