Leder i Node, Anne Grete Ellingsen, mener en ung oljenasjon som Israel er interessert i å lære hvordan Norge har klart å bygge seg opp. Her holder hun foredrag på torsdagens konferanse. Foto: Kjetil Reite

— Jeg husker selv da Norge hadde funnet olje og vi ikke kunne noen ting. Israel er på samme nivå i dag, mens Norge har utviklet en stor kompetanse. Derfor har jeg veldig stor tro på et samarbeid med Israel, sier Gabriel Edland, styremedlem i Nors-Israelsk Handelskammers avdeling i Kristiansand og leder i Med Israel for Fred (MIFF) i Kristiansand.

Handelskammeret jobber for mer handel med Israel og deltar på en konferanse i Kristiansand der målet blant annet er å få til møteplasser mellom Node-bedrifter og Israels olje og gassindustri.

— Dette er forretningsvirksomhet og det skal ikke blandes sammen med politikk, sier Edland som ble møtt av protester fra Palestinakomiteen under konferansen.

Har oppdrag

I dag har National Oilwell Varco levert utstyr til et felt utenfor Hadera i Israel. Israel skal også bygge ut feltene Leviathan og Tamar i Middelhavet.

Disse feltene kan tiltrekke seg Node-bedrifter.

— Israel begynner å få til en offshoreindustri i disse områdene, og de er derfor interessante for oss, sier Håvard Hjellseth i NOVs avdeling for flytende produksjon.

Han sier at de følger internasjonale retningslinjer og UDs anbefalinger når de bestemmer seg for hvor de skal operere.

Protester

Selv om både NOV og Node presiserer at de holder seg unna områder som er konfliktfylte og at de forholder seg til UDs regler, vekker engasjementet i Israel likevel reaksjoner.

— Israel nekter å legge til rette for at palestinerne skal få utnytte gassressursene i sine områder, og da er det betenkelig å bidra til Israels får utnytte sine ressurser, sier Mali Steiro Tronsmoen, medlem i Palestinakomiteen og nestleder i Kristiansand SV.

Hun påpeker at flere av de israelske selskapene som det kan være aktuelt å samarbeide med, har virksomhet i bosetningene på Vestbredden.

— Det er nesten ikke til å unngå at man vil få koblinger til selskaper som er involvert i de okkuperte områdene når man samarbeider med israelsk oljeindustri.

Trenger kompetanse

Konferansen blir arrangert av organisasjonen EuroMed (Euro-Mediterranian Partnership). Initiativtakerne sier at konferansen er åpen for alle og at målet er bedre kontakt mellom næringsliv og universitetsmiljøer.

— Dette er en konferanse der aktører fra både næringsliv og universiteter kan møtes. Så er det opptil dem om de vil gå videre med samarbeid, sier Rotem Shneor, førsteamanuensis ved Universitetet i Agder.

Han er også med i Norsk-Israelsk Handelskammers avdeling i Kristiansand, men presiserer at de ikke er arrangør av denne konferansen der også Kypros deltar.

— Hva kan norsk olje og gassindustri få ut av et samarbeid med Israel?

— Dette er en helt ny industri som Israel og Kypros må bygge omtrent fra null. De trenger kompetanse som Norge kan levere. Dette kan være en møteplass for å få til mer samarbeid.

Urimelig

Gabriel Edland mener kritikken mot Israels aktivitet er urimelig.

— Israel kommer til å forholde seg tilinternasjonale lover og regler og de vil også selge gass til sine naboland, sier han.

- Vil lære av Norge

Leder i Node, Anne Grete Ellingsen, sier deltakerne på konferansen er i Kristiansand like mye for å lære.

— De er i startfasen med å bygge opp en olje og gassvirksomhet. Mitt inntrykk er at de er interessert i å høre hvordan vi har klart å bygge opp vår olje og gassindustri og hvordan vi har klart å la inntektene komme hele befolkningen til gode og ikke bare noen få, sier Ellingsen som presiserer at konferansen ikke bare dreier seg om områdene på israelsk sokkel.

— Hva vil du selv si til selskaper som vil engasjere seg i disse områdene?

— Mitt råd er å sette seg inn i de retningslinjene som Utenriksdepartementet gir. At områder med olje og gassressurser er omstridte, er ikke uvanlig. Du har en parallell i Ukraina der vi også må forholde oss til UDs regler.