— Påtalemyndigheten mente at det kunne være grunnlag for å frata ham retten til å kjøre buss, men registrerer at retten er uenig, sier statsadvokat Jan Tallaksen til Fædrelandsvennen.

Fredag ble bussjåføren i 50-årene dømt til tre og et halvt års fengsel for gjentatte overgrep mot stedatteren sin. Straffen fra Agder lagmannsrett ble dermed den samme som han fikk i Kristiansand tingrett tidligere i år.

Lagmannsretten mente imidlertid at mannen ikke kan fradømmes retten til å kjøre buss eller drosje, slik tingretten konkluderte med.

«Slik lagmannsretten forstår lova på dette punktet, må tap av retten til personfrakt mot vederlag knytast til eit straffbart forhold som har en viss samanheng med utøvinga av denne retten», heter det i dommen.

Vitnet om gamle overgrep

Under rettssaken vitnet fire voksne kvinner om overgrep bussjåføren skal ha begått mot dem på 1990- og 2000-tallet. De hadde kommet i kontakt med ham som nabo eller i hans rolle som bussjåfør. Sakene deres er henlagt, fire på grunn av foreldelsesfristen.

I dommen heter det at kvinnenes forklaringer gjorde sterkt inntrykk på lagmannsretten. Retten konkluderer likevel med at overgrepene mot stedatteren ligger fjernt fra hans yrkesutøvelse som bussjåfør og at han dermed ikke kan fradømmes retten til å kjøre buss og drosje.

— Vi hadde ønsket at han mistet retten til å kjøre buss, men ser at lovhjemmelen kan være noe svak, sier bistandsadvokat Marita Erlandsen til Fædrelandsvennen.

- En stor påkjenning

Mannens stedatter, som nå er i 20-årene, er fremdeles svært preget av overgrepene hun ble utsatt for som barn. Overgrepene skal ha startet da hun var åtte år og pågått fra 1996 til 2000. — Saken har vært en stor påkjenning for henne. Hun håper at dommen fører til at andre ikke blir utsatt for det samme, sier Erlandsen.

Mannen nektet straffskyld både i tingretten og lagmannsretten. Bussjåførens forsvarer, Marius Larsen, prosederte i retten for at hele saken var foreldet.

— Det er sannsynlig at vi kommer til å anke straffeutmålingen. Jeg mener den er for streng. Ellers er vi fornøyd med at han beholder retten til å kjøre buss, sier Larsen.

Den tiltalte bussjåføren tok betenkningstid når det gjelder anken da dommen ble lest opp for ham i Agder lagmannsrett fredag. Ankefristen er 14 dager.

Må betale erstatning

Lagmannsretten har i sin straffeutmåling lagt vekt på at stedatteren ble utsatt for overgrep over lengre tid, at overgrepene skjedde i hennes eget hjem og ble begått av en nær omsorgsperson. Retten mener det dreier seg om en kynisk utnyttelse av et sårbart barn og at fengsel i tre år og seks måneder er passende.

— Vi mener det er en riktig dom og en riktig straff, sier aktor Jan Tallaksen.

Mannen ble også dømt til å betale 175.000 kroner i erstatning til stedatteren. Beløpet er noe lavere enn i tingretten.