— Jeg pleide å sitte på en stor, gammeldags redningsvest. På den måten hadde jeg den alltid tilgjengelig, sier Tor Inge Finnestad i det han gjør seg klar til å kjøre ut med sin 15 fot store Pioneer-båt på vei til hytta. Fra 1. mai er det ikke lenger nok å ha redningsvest tilgjengelig. Er båten mindre enn åtte meter, så skal vesten være på.

Har slurvet

Etter at Stortinget i vinter vedtok å innføre påbud om redningsvest i småbåter, har kritikken mot loven mye handlet om at man slipper unna i større båter, som ofte er raske.

Flere i småbåtmiljøet har vært kritiske.Det var ikke de vi møtte i Kristiansand samme dag som påbudet trådte i kraft.

Jeg har jo alltid satt vest på barnebarna, men har slurvet selv.

— Det er et helt OK påbud. Jeg har jo alltid satt vest på barnebarna, men har slurvet selv. Nå skal jeg begynne å ha den på selv også, sier Finnestad, som tok på vesten i Auglandsbukta før Fædrelandsvennen dukket opp med kameraet.

Har aldri brukt

I samme båthavn holder Tor Warp på å gjøre klar sin 21 fot store AMT. Båten har akkurat kommet på vannet, og Warp bærer flere redningsvester ombord.

— Jeg er så og si født og oppvokst på sjøen, og jeg har aldri brukt redningsvest. Likevel synes jeg det er et fornuftig påbud, sier Warp. Han sammenligner redningsvest med bilbelte. Når man er vant til å bruke det, så føles det helt naturlig.

Tor Warp har vokst opp i båt, men har aldri brukt redningsvest. Det forandrer han på fra i dag

— Nå vil jeg begynne å bruke vest, sier Warp.

— Du kan kanskje ikke si noe annet til avisen?

— Jeg mener det. Det er fornuftig, og jeg skal ta vesten i bruk, svarer båteieren.

Jeg har aldri brukt redningsvest. Likevel synes jeg det er et fornuftig påbud.

Rundt ham ligger flere båter som bare er en meter større. Fritidsbåter over åtte menter er unntatt fra påbudet.

— Påbudet er fornuftig uansett, men det er sprøtt at for eksempel store ribber slipper unna. All fornuft tilsier at også de må få et påbud etter hvert, sier Warp.

Øivind Eriksen i sin 23 fot store Roland er tett på grensen, men må ifølge loven ha på vest fra 1. mai.

— Det er bra med et påbud. Vi bruker vest uansett, sier Eriksen.

- Bruk hodet og vest

Båteierne i Auglandsbukta får støtte av de som redder folk i havsnød på Sørlandet.

— Selv om det ikke er påbud om vest i større båter, er det lov å bruke både vest og hodet. Du kan falle ut av en stor båt også. Vi oppfordrer alle til å bruke vest, sier Øystein Torp. Både Redningsselskapet og Norsk Folkehjelp har ivret for forslaget, fordi de mener flere kan reddes ved bruk av flyteplagg.

Øystein Torp var 1. mai ute på tokt med redningsskøyta Bengt R. Rasmussen. Han forteller at båtsesongen begynte tidlig i år, rundt påsketider, for veldig mange.

- Folk er flinke

— Det er mange ute nå for å ha en langhelg på sjøen eller hytta, sier Torp. Etter det han har observert, ser det ut til at folk er flinke til å bruke redningsvesten.

— Jeg synes folk har blitt flinkere og flinkere de siste årene. Spesielt er ungdom flinke til å bruke redningsvest, sier Torp. Det er han glad for.

— Vi har jo vært ute for tilfeller der det ikke har gått bra, og der personer kunne blitt funnet mye tidligere og kanskje overlevd om de brukte vest, sier Torp.