— Jeg legger til grunn at saken nå er avsluttet. Den slapp ikke gjennom nåløyet i Høyesterett, det er det bare 10-12 prosent av sakene som gjør. Det får vi bare ta til etterretning, sier advokat Helge Wigemyr, som har vært prosessfullmektig for Sameiet Tryms vei.

Beboerne i 39 leiligheter på Lund var tilfreds da tingretten plasserte ansvaret for E 18-rystelser i blokkene på utbygger.

Avvist i ankeutvalget

Men saken ble anket, oglagmannsretten kom til stikk motsatt konklusjon, nemlig at det ikke var sannsynliggjort at rystelsene er til «vesentlig plage», selv om de kjennes på kroppen nå og da.

Oddernestunnelen har flere titall kumlokk i veibanen. Noen av disse skaper rystelser på overflaten.  Foto: Vegard Damsgaard

Den øverste leiligheten i blokka mot øst skal være mest utsatt. Eierne av denne valgte å anke saken til Høyesterett, mens resten av beboerne lot være. «Høyesteretts ankeutvalg finner enstemmig at verken avgjørelsens betydning utenfor den foreliggende sak eller andre forhold tilsier at saken blir fremmet for Høyesterett», heter det i beslutningen fattet av tre dommere, som også medfører at beboerne må ut med 12.500 kroner i sakskostnader for Høyesterett.

De nærmeste boligene er 20 meter unna østgående tunnelløp. Her passerer rundt 20.000 biler i døgnet, av dem 1400 tyngre kjøretøy.

Man antar at vibrasjonene oppstår når tungtrafikk treffer kumlokk på en bestemt måte. Slike lokk finnes det flere titall av i veibanen.

Må godta noe vibrasjon

— Lovgiver har lagt til grunn at det kan være en viss vibrasjon i leiligheter fra vei, ellers vil store utbyggingsarealer ikke kunne brukes. Derfor har de satt grenseverdier. Her var vi vel i et grensetilfelle, der en rettsinstans har vurdert verdien til å være over, en annen under grensen, konkluderer Helge Wigemyr.

Tingretten på befaring i august 2014, i en av toppleilighetene som rystes av trafikken under tunnellokket ved Oddernes kirke. Advokat Erik Eriksen (i midten) forklarer mens tingrettsdommer Per O. Refsalen (t.h.) og advokat Helge Wigemyr lytter.  Foto: Vegard Damsgaard

Otium Sør og entreprenøren Kruse Smith sto for byggeprosjektet, som hadde innflytting i 2012. Sammen med veivesenet har de forsøkt å skifte et par lokk og finne punktet som utløser plagene, uten hell.— Jeg har aldri opplevd et jordskjelv, men kan tenke meg at rystelsene ligner på dette, sa en kvinnelig beboer da Kristiansand tingrett var på befaring i august 2014. Utbyggers prosessfullmektig ønsker ikke å kommentere Høyesteretts avgjørelse.