Mandal videregående skole åpnet onsdag ettermiddag lokalene slik at alle som hadde behov for det kunne komme. Kommunens kriseteam var også til stede. Foto: Eivind Kristensen
Bildet viser åstedet på Ime i Mandal. Foto: Reidar Kollstad
En krimtekniker undersøker funnet av et ei rifle utenfor åstedet på Ime i Mandal. Det viste seg at det var et lekevåpen. Foto: Reidar Kollstad
19-åringen ble pågrepet på Møllsletta ved Holum i Mandal. Foto: Jarle R. Martinsen
En politimann står på toppen av fellesbodene og fotograferer. Foto: Jarle R. Martinsen

MANDAL: Den drepte ble funnet i en bolig på Ime ved 11-tiden onsdag. Den antatte gjerningsmannen ble pågrepet kort tid senere, på Møllsletta ved Holum, omtrent en mil unna åstedet.

19-åringen skal ha vært ikledd full feltuniform da han ble pågrepet.

Politiet har sperret av et område på Ime i Mandal. Foto: Jarle R. Martinsen

— Saken etterforskes som drap, sier kriminalsjef Arne Pedersen i Agder politidistrikt til Fædrelandsvennen.Politiet fikk melding fra en person som hørte skudd fra leiligheten på Ime klokken 11.39. ## Ukjent motiv

Omstendighetene rundt drapet er foreløpig uklare. Politiet har foreløpig ikke uttalt seg om saken utover en kort redegjørelse på en pressekonferanse på Mandal politistasjon.

— Gjerningsmannen er knyttet til åstedet og han har knyttet seg selv til hendelsen. Den avdødes identitet er foreløpig ukjent. Hendelsesforløp og motiv er også ukjent, sier politistasjonssjef i Mandal, Leif Vagle.

Følg FVN Mandal på Facebook

Politiet fant det som kunne se ut som ei automatrifle på åstedet, men krimtekniker Gunnstein Kallhovd opplyser til Fædrelandsvennen at det var et lekevåpen.

— Det er et komplisert åsted. Vi fortsetter undersøkelsen utover kvelden og natta. Det vil nok ta 2-3 dager før vi er helt ferdig, sier Kallhovd.

Om lag klokken 18.30 ble liket tatt ut. Kallhovd vil ikke kommentere om politiet har funnet drapsvåpenet.

- Det ble først hørt et skudd på stedet, og deretter ble mannen funnet død. En bil ble sett da den kjørte fra stedet, opplyste Leif Vagle på pressekonferansen.

- Høye stemmer

Fædrelandsvennen snakket onsdag med en person som så den antatte gjerningsmannen på utsiden av åstedet.

- Jeg hørte et smell som jeg mente kunne være et skudd. Deretter noen høye stemmer på utsiden. Da jeg kikket ut av vinduet så jeg to personer ligge på bakken. Så kom det en person i full feltuniform som bar på et våpen. Da ringte jeg til politiet, sier vitnet til Fædrelandsvennen.

150423-Drap-i-Mandal_grafikk.png

Den siktede 19-åringen vil bli fremstilt for varetektsfengsling torsdag eller fredag. Mannen skal avhøres onsdag kveld.Advokat Sveinung Søndervik Johnsen er oppnevnt som forsvarer.

— Jeg kan ikke si noe særlig før vi har gjennomført avhøret, sier Søndervik Johnsen til Fædrelandsvennen onsdag ettermiddag.

Gikk på samme skole

19-åringen skal ha forsvunnet fra åstedet i en bil som tilhørte en person han traff tilfeldig ved åstedet.

— Parallelt med sikring av åsted fulgte politiet etter den antatte bilen som forlot åstedet. Bilen ble stanset cirka klokken 12.00 på Møllsletta i Holum, og politiet mener at sjåføren er den antatte gjerningsmannen, sier Leif Vagle.

Ordfører Tore Askildsen i Mandal sier til Fædrelandsvennen at både den drepte og den pågrepne var elever ved Mandal videregående skole.

Onsdag ettermiddag og kveld er skolen åpen for alle som har behov for det. Kommunens kriseteam er til stede.

— Begge to var elever ved skolen. Det er viktig for oss å vise at vi er der for ungdommene som opplever at dette tragiske rammer deres miljø, sier Askildsen. Rektor Oddvar Haaland ved Mandal videregående skole la sent onsdag ettermiddag ut en melding på skolens Facebook-side om at elever på skolen var involvert i hendelsen. Han jobbet onsdag ettermiddag med å informere de ansatte.

Innbrudd i biler

En nabo til åstedet på Ime sier til Fædrelandsvennen at nabolaget er et stille og rolig område.

— Men vi ble urolige i natt, da det var innbrudd i tre biler som sto i gata her, forteller naboen til Fædrelandsvennens reporter på stedet.

Politiet opplyser at bilen den siktede kjørte også er beslaglagt.

- Politiet jobber nå bredt for å kartlegge hendelsesforløp og motiv. Gjerningsmannens bil er beslaglagt og blir sammen med åstedet for hendelsen gjennomgått av krimteknikere, sier Vagle i en pressemelding.

Ifølge et øyenvitne som Fædrelandsvennen har vært i kontakt med, skal politiets beredskapstropp ha satt kurs vestover fra Kristiansand rundt klokken 12. Det pågikk deretter en stor politiaksjon på Møll i Holum da mannen ble pågrepet.

Et vitne på stedet sa til Fædrelandsvennen at fylkesvei 455 var stengt i begge retninger under politiaksjonen.

Dette er det første drapet på nesten to år på Sørlandet. Sist drap var knivdrapet i Valle i 2013.