— Jeg synes det er en riktig avgjørelse etter en ny drapstrussel. Han tar ikke signalene og kan ikke justere seg, sier en lettet Nav-leder til Fædrelandsvennen.

I august skrev Fædrelandsvennen om 59-åringen som har opplevd å bli truet på livet av en afghansk flyktning (22) i lang tid. Torsdag ble afghaneren varetektsfengslet for en ny trussel mot mannen som leder et prosjekt i Nav Kristiansand.

Pågrepet med kniv

— Han erkjenner ikke straffskyld, men erkjenner langt på vei de faktiske forholdene, sier Kjell Erik Eriksen, etterforskningsleder i Kristiansand-politiet.

Trusselen kom i form av en sms til en kollega av Nav-lederen onsdag. Flyktningen ble raskt pågrepet. I skoen hadde han gjemt en kniv.

— Han sier at han hadde denne kniven fordi han var redd og fortvilet - ikke fordi han skulle bruke den mot noen. Jeg kjenner ikke til hva han var redd for, sier Eriksen.

Dømt flere ganger

6. juni ble flyktningen dømt til 60 dagers fengsel for de første drapstruslene mot 59-åringen og familien hans. Han hadde blant annet bombardert lederen med sms-er om at han skulle kappe hodet av ham. Truslene ble gjentatt i over en måned. I påsken kom de hver natt.

På grunn av mange dager i varetekt, hadde flyktningen sonet ferdig i 19. juni. 30. juli truet han med å drepe en annen mann, en ansatt i Kristiansand kommune. I en tilståelsesdom 28. august ble 22-åringen fengslet i 36 dager. Han ble løslatt 8. september 2014. Kort tid etter dette truet han altså Nav-lederen på nytt.

Klaget på utvisning

Ifølge hans advokat Bjørge Usterud Tveito fikk 22-åringen et utvisningsvedtak i april, på grunn av de første truslene. Straffedømte utenlandske statsborgere kan utvises i saker med mer enn tre måneders strafferamme.

Han klaget på utvisningsvedtaket. Torsdag fikk han beskjed om at han ikke får bli i Norge til klagen er behandlet.

— Begrunnelsen er at utlendingsmyndighetene mener det foreligger en fare for gjentakelse av straffbare forhold, sier Tveito.

Han regner det som sikkert at han nå vil bli transportert ut av landet så raskt det lar seg gjøre.

— Nå ønsker han også å reise tilbake til Afghanistan, opplyser Tveito.

- Ut i løpet av fire uker

— Hvorfor har han kommet med de gjentatte truslene?

— Han sier det er et utrykk for frustrasjon, sier forsvareren.

Ifølge etterforskningsleder Kjell Erik Eriksen påregner utlendingsavsnittet i politiet at de kan transportere 22-åringen ut av landet i løpet av de fire ukene han sitter i varetekt.

— Vi ønsker at han skal ut av landet så raskt som mulig, sier Eriksen.

Vurderer å slutte

Til Fædrelandsvennen har Nav-lederen tidligere beskrevetfrykten han har følt:

— I mange måneder har jeg kikket megover skulderen. Når jeg går ned for å hente sykkelen i kjelleren i Nav-bygget,har jeg lurt på om han er der, har 59-åringen sagt.

Han sier nå at de gjentatte truslene har ført til at hanvurderer å søke andre jobbutfordringer.