— Vi må gjøre alt vi kan for å få stoppet dette. Caravanparken kommer til å ødelegge markedsverdien for hyttene som får dette midt i fleisen, sier leder av Hovden fjellpark velforening, Tom Arvid Sørensen.

Sørensen er en av mange hytteeiere som har protestert mot den planlagte caravanparken som vil få plass til 100 bobiler eller campingvogner. Nå har fire hyttevelforeninger leid inn advokatfirmaet Hjort fra Oslo for å få planene stoppet.

Les også:

— 250 hytter berørt

— Det er fjellparken, Gåttstøyl, Dyregrenda, og Dyregrenda sør som er med på advokatbetenkningen. Til sammen er det nok 250 hytter som vil bli berørt, sier Sørensen.

— Hva håper dere å oppnå?

— Vi håper at det vil føre til at de legger dette dødt for evig og alltid. Vi er ikke motstandere av at det skal finnes en caravanpark, men den må plasseres på et sted hvor det er til mindre sjenanse, sier Sørensen, som har hytte på Hovden siden 1994.

Slik ser det ut fra Hovden fjellpark. Foto: Johs. Bjørkeli

Etter det Fædrelandsvennen forstår vil hytteeierne blant annet argumentere med at kommunen har begått saksbehandlingsfeil. Flere trekker også fram at parken vil svekke Hovden som turistdestinasjon.

— En caravancamp er noe helt annet enn et hyttefelt. Det innebærer et stort naturinngrep som omdefinerer hele området, sier styreleder i Gåttstøyl velforening, Thomas Abrahamsen.

Krever torv på taket

Før fristen utløp fredag hadde flere hytteeiere sendt protestbrev til kommunen. En av dem er Sigrid M. Hansen-Tangen fra Kristiansand.

Vi hadde ikke sett for oss at utsikten skulle bli til hvite respatex-bokser med spikertelt.

— Vi som har hytte i område må forholde oss til krav om takvinkel, torv på taket og mørk farge på panelet. Da blir det helt urimelig å tillate en campingplass, sier Hansen-Tangen til Fædrelandsvennen.

Dersom planene tillates må de samme kravene gjelde for caravanparken, mener Hansen-Tangen, som erkjenner at hytteeiere på Hovden må akseptere trafikk og fortetning.

— Vi hadde likevel ikke sett for oss at utsikten skulle bli til hvite respatex-bokser med spikertelt, skriver hun i protesten til Bykle kommune.

- Blir ikke skjemmende

Ordfører Jon-Rolf Næss (Ap) mener hytteeiernes kritikk er overdramatisert.

Ordfører Jon-Rolf Næss (Ap) tror caravanparken blir pen, men kan ikke love torv på taket.

— Jeg tror ikke det blir spesielt skjemmende. Hyttene ligger betydelig høyere enn den planlagte caravanparken. Det er ingen som mister noe utsikt, sier Næss.

Han sier at politikerne vil sørge for at området blir pent.

— Vi ønsker at caravanfolket skal få et sentralt tilbud. Så skal vi sørge for at området blir planlagt på en ordentlig måte. Campingvogner er jo hvite, så akkurat det kan vi ikke gjøre noe med, sier Næss.

Forstår at naboene reagerer

— Du kan ikke love torv på taket?

— Nei, det kan jeg nok ikke, sier Næss.

Området ble godkjent til caravanpark da kommunedelplanen ble vedtatt i vår. Kay Jeiskelid (H) var en av mange politikere som var positive.

— Men jeg forstår jo at naboene reagerer, for det kommer jo veldig tett opp mot hytteområdet. Nå blir dette en klagesak, så får vi se hva som kommer ut av det, sier Jeiskelid.

- Blir ikke så synlig som de tror

Utbygger Ketil Uleberg mener naboenes frykt er overdrevet.

— Det vil ikke bli så synlig som de tror. Det er jo masse skog der og vi kommer til å beholde mye av vegetasjonen, sier Uleberg, som sammen med broren Jon Uleberg står bak planene.

Ifølge Uleberg vil bilene og vognene bli spredt utover i terrenget.

Utbygger Ketil Uleberg synes hyttenaboenes frykt er overdrevet. Foto: Johs. Bjørkeli

— Hva synes du om at de har hyret inn advokat for å få stoppet planene?

— Politikerne var svært positive da kommunedelplanen ble vedtatt i vår. Det er de samme politikerne som skal avgjøre saken nå. Jeg tviler på at hytteeierne kan få stoppet planene, men det kan jo være at de klarer å trenere saken. Det vil jo være dumt, for jeg har allerede fått henvendelser fra folk som er interessert i plass, sier Uleberg, som håper at parken kan være klar til bruk neste år.

- Ingen tvil om behovet

Flere hytteeiere trekker fram at planene vil svekke Hovdens verdi som turistdestinasjon. Daglig leder for Destinasjon Hovden, Lasse Eidskrem, er mer forsiktig i sine uttalelser.

— Her må jeg veie mine ord nøye. Det er positivt for Hovden å få en campingplass. Det er ingen tvil om at behovet er der. Så vil jeg ikke mene noen ting om plassering. Det overlater jeg til politikerne, sier Eidskrem.