Levekårsutvalgets flertall var enige med oppvekstseksjonen i kommunen, og går inn for å stramme inn i foreldrenes bruk av permisjonsordningen for å ta barna med på sydenferie. Foto: Henrik Ihme

Flertallet av levekårspolitikerne gikk fredag inn for å begrense foreldrenes frihet til å ta barna med på ferie utenom skoleferien – når reisene er billigere.

— Fravær er et problem, og elevene får hull i læringen. Det er også et problem for lærerne som får det vanskelig med å følge progresjonen, og for administrasjonen, som er ansvarlig for gode skoleresultater, sa Randi M. Fjellestad (Ap), som hadde grublet lenge før hun bestemte seg for å stemme for rådmannens forslag.Skolenes rektorer har nemlig meldt om at stadig flere elever blir tatt ut av undervisningen for å dra med familien på ferie – og kommunen har nå satt foten ned.

Følg Fædrelandsvennen på Facebook!

Stemte for

Politikerne sa seg enige, og representantene fra KrF, Ap og Venstre stemte for rådmannens innstilling. Høyre-representantene Jens Røed og Tor Søren Drivenes stemte imot.

— Dette er å jobbe mot utviklingen i samfunnet. Folk reiser og tar fri på andre tider enn før, og der er foreldrene som har ansvaret for at barna får den læringen de skal ha, sa Røed.

Jens Røed (H) mente foreldres frihet til å passe på at barna lærer det de skal var viktigst, og utvalgsleder Inger Turid Tonstad (KrF) sa i pausen at hun var glad for at det ble litt debatt med tydelige ideologiske skiller mellom partiene. Foto: Henrik Ihme

Gerd Vigdis Slettedal (KrF) var uenig.— Det er ubehagelig for de elevene som sjeldent får reise på ferie, men elevene er tross alt på skolen for å lære, og de har mange ferier i løpet av året, sa hun.

Utvalgsleder Inger Turid Tonstad (KrF) var også klart for.

— Skolen har store utfordringer med atferd og psykisk helse blant elevene, så dette støtter vi. Og tenk på røykeloven! Den ble dømt nord og ned, men har gitt en grunnleggende holdningsendring, sa hun.

Oppmykning

Det opprinnelige forslaget til nytt permisjonsreglement har imidlertid blitt myknet opp etter høringsrunden, og flere av de sterke protestene fra foreldre, foreldreutvalg og fra noen rektorer, er tatt hensyn til.

Viktigst er at skoleprestasjoner ikke skal spille inn i vurderingen av om eleven skal få permisjon, og det åpnes nå også for at det kan gis permisjon til festpregede familiebegivenheter, og deltakelse i kulturelle og idrettslige arrangementer inntil fem dager per skoleår.

Utglidning

Vennesla kommune har sett det som nødvendig med en presisering av reglene, ettersom de mener rektorene har vært altfor liberale med å gi permisjon, og at ordningen i praksis har glidd ut.

Fra rådmannen heter det at Vennesla kommune holder på med et grundig og langsiktig arbeid i å øke læringstrykket og styrke kvaliteten på undervisningen. De mener en viktig faktor for å lykkes er at elevene er til stede i undervisningen, og at der derfor er behov for en grundig gjennomgang av permisjonsreglementet.

«Det har de siste årene gått automatikk i å gi permisjon til ferie inntil 10 dager i skoleåret, utenom den ordinære skoleferien», heter det, og videre:

«Hovedhensikten med å stramme inn det eksisterende reglement er å sikre elevene god gjennomføring av planlagte læringsforløp».

Saken skal til endelig politisk behandling i kommunestyret 19. juni, og det nye reglementet trer etter planen i kraft fra og med 1. august i år.