Natt til lørdag tok 18-åringen seg inn i en hybel i et bolighus på Hamresanden i Kristiansand sammen med ei jente (16). Der truet han en 17-åring med et stikkvåpen, og stjal blant annet en mobiltelefon, en pc og ei jakke. Det ble ikke brukt vold mot fornærmede.

18-åringen ble pågrepet natt til søndag, på bakgrunn av etterforskning.

— Han har erkjent ranet, sier politiadvokat Cecilie Pedersen Hille til Fædrelandsvennen.

Jenta er siktet for medvirkning. I avhør nekter hun for ran, med erkjenner at hun var tilstede da det ble begått. Pedersen kan ikke si om de siktede og fornærmede kjenner hverandre fra før.

Gjentakelsesfare

Mandag blir 18-åringen framstilt for varetektsfengsling. Politiet ønsker i første omgang å holde ham innesperret i fire uker. Begrunnelsen er gjentakelsesfare. Det er nemlig kort tid siden 18-åringen deltok på et liknende ran i Kvadraturen.

Natt til søndag 23. november ble en 31-åring ranet i sitt eget hjem, i en leilighet i Kristan IVs gate. 18-åringen er en av tre personer som er siktet for ranet, som ble begått med et skytevåpen. Han har erkjent straffskyld også for dette ranet, og ble i likhet med sine medsiktede løslatt etter avhør mandag 24. november.

— Hva tenker politiet om at han nå er pågrepet på nytt for et liknende forhold?

— Vilkårene for å fengsle var ikke tilstede sist. Når han nå har begått ny kriminalitet har vi grunnlag for å gå til tingretten, sier politiadvokat Hille.

Politiet bekymret

Politiet i Kristiansand etterforsker ytterligere et ran begått den siste tiden. Lørdag 22. november tok tre gutter i alderen 15 til 18 år seg inn i en leilighet i Topdalsveien i Tveit. Der truet de ei kvinne med balltre og stakk fra stedet med diverse gjenstander. Guttene er pågrepet og har erkjent straffskyld.

Alle ranene er begått av personer med tilknytning til rusmiljøet. I to av tilfellene tilhører de fornærmede samme miljø.

— Dette er alvorlig kriminalitet begått av veldig unge personer. Vi håper at vi nå har fått satt en stopper for ranene, sier etterforskningsleder Jan Nesland ved Randesund politistasjon.

— Det er noen hakk opp på alvorlighetsgraden når man bryter seg inn til folk som ligger og sover og truer dem med våpen, sier Nesland til Fædrelandsvennen.