— En kollisjon var ikke til å unngå, og jeg var sikker på at det ville bli front mot front. Jeg jobber enda med å forstå at det ikke ble det, sier Nodeland.

Klokken 10.59 onsdag formiddag var hun på vei til et møte i sin varebil, da en Mitsubishi personbil kom kjørende mot henne.

Følg Fædrelandsvennen på Facebook!

Ventet på smellet

— Den kom rett mot meg, uten antydning til å svinge. Jeg la bilen så langt til høyre som mulig, opp mot betongen, for å unngå å få bilen direkte i fronten, og ventet på et kraftig smell. Det er en veldig rar følelse å sitte og vente på en bil som kommer i høy fart rett mot deg. Du vet at det er umulig å unngå, spørsmålet er bare hvor den andre bilen kommer til å treffe, sier hun.

Varebilen til Sol Nodeland ble kondemnert etter kollisjonen. Foto: Steffen Stenersen

Mitsubishien traff hennes varebil på venstre side.— Før han kjørte mot meg sneiet han en lastebil, og fortsatte i mitt felt. Jeg var midt på broa da jeg oppdaget den, og den hadde høy fart, sier den kjente sørlandsfotografen.

Jourhavende jurist i Agder politidistrikt, Cecilie Hille, opplyser at føreren ikke er avhørt enda.

— Vi har mistanke om at mannen sovnet bak rattet, og slik vi forstår det har han skylden i ulykken. Mest sannsynlig vil han bli avhørt i løpet av morgendagen. Han er siktet for brudd på veitrafikklovens paragraf 3, altså uaktsom kjøring. Politiet har beslaglagt førerkortet hans, det har han samtykket til, sier Hille.

Føreren av bilen er en 54 år gammel norsk statsborger.

Døren satt fast

Etter smellet var Nodeland i sjokk, men fikk god hjelp av andre bilister.

— En veldig omsorgsfull mann stakk hodet inn gjennom vinduet og spurte om det gikk bra med meg. Jeg forsto ikke hvor han kom ifra, for jeg hadde ikke fått med meg at vinduet var knust. Døren satt fast etter kollisjonen, og mannen fikk meg ut av bilen. Han var så rolig og holdt rundt meg, og jeg fikk gråte litt på skulderen hans. Jeg var veldig redd og skjelven, sier hun.

Nodeland har vært i to trafikkulykker tidligere, og ble sist påkjørt bakfra i 2007. Hun fikk nakkesleng i begge tilfellene, og fryktet derfor at hun ville få en ny i dag.

— Jeg merker at jeg har vondt i nakken, men jeg håper det er noe som går over etter hvert. Nå trenger jeg tid til å lande og akseptere at det gikk bra. Etter bildene av bilen min ble lagt ut hos Fædrelandsvennen, har jeg fått mange meldinger og telefoner siden bilen min er så gjenkjennelig. Jeg har ikke orket å svare på alle, men jeg tok telefonen da sønnen min ringte, for han hadde oppkjøring i dag, sier hun.

Hører på sønnen

Sønnen besto oppkjøringen, og det er nettopp hans råd Nodeland nå virkelig vil ta til seg.

Takk og lov for at jeg var konsentrert i dag.

— Han har kjeftet på meg før fordi jeg ikke har vært oppmerksom nok i trafikken. Hadde jeg rotet i vesken min eller fiklet med radioen hadde jeg ikke hatt sjanse til å unngå en frontkollisjon i dag. Takk og lov for at jeg var konsentrert i dag, nå skal jeg for alvor høre på min sønn, sier Nodeland.

Hun bruker kvelden til å roe seg ned.

— Jeg venter fortsatt på smellet, og kroppen min tror fortsatt at jeg skal rekke møtet klokka 11 som jeg var på vei til. Jeg er veldig takknemlig for at det gikk bra, sier hun.