30. mars var det anbudsbefaring for en rekke potensielle anbydere. Steinsland står nest lengst til venstre. På dette tidspunkt følte han seg ikke inhabil. Foto: Henrik Ihme
25.april rullet Ruth Brenna (t.h.) og Hilde Langeid inn anbudspapirene i forkant av anbudsåpningen på Herredshuset. Senere på dagen skrev Steinsland under på anbudsåpningen, uten å føle seg inhabil. Foto: Henrik Ihme

Steinsland er leder for kommunens faste byggekomité, som har prosjekterings— og gjennomføringsansvar for alle Vennesla kommunes utbyggingsprosjekter.

Kontrollutvalget ønsker blant annet å finne ut om Steinsland har vært inhabil på grunn av at han selv eller nær familie har tilknytning til flere av selskapene som fikk oppdrag på svømmehallen:

• Imtech AS, som Steinsland selv jobber i, fikk ett av de tekniske anbudene.

• Entreprenørfirmaet BRG, som svigersønnen jobber for, fikk hovedanbudet.

• Ulstein Blikkenslagerverksted, hvor Steinslands sønn jobber, fikk et annet av de tekniske anbudene.

Avviser feil

— Jeg mener jeg ikke har gjort noen feil. Jeg meldte meg inhabil den 15. mai. Det var dagen vi i byggekomiteen skulle innstille. Det var først da jeg fikk rede på at disse selskapene, inkludert der jeg selv jobber, lå an til å få anbud. Før denne datoen ble alt håndtert av rådgiverne våre, sier Steinsland til Fædrelandsvennen.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

30. mars var det anbudsbefaring for en rekke potensielle anbydere. Steinsland står nest lengst til venstre. På dette tidspunkt følte han seg ikke inhabil. Foto: Henrik Ihme

Kontrollutvalget i Vennesla kommune ba torsdag kommunerevisjonen granske og undersøke alle sider av svømmehall-prosjektet, også Steinslands habilitet. Torsdag måtte Steinsland svare for seg i et lukket møte i kontrollutvalget. Også rådmann Svein Skisland ble spurt ut der.

— Burde vært tatt opp før

Det er viktig at innbyggerne, og deltakerne i en anbudsprosess, kan ha tillit til at kommunen opptrer ansvarlig

Leder for kontrollutvalget, Oddbjørn Hagen (V), sier dette:

— Det er viktig at innbyggerne, og deltakerne i en anbudsprosess, kan ha tillit til at kommunen opptrer ansvarlig. Derfor mener jeg at byggekomiteens leder burde erklært seg inhabil mye tidligere i prosessen. Jeg vil ikke konkludere om regelbrudd. Det vil kommunerevisjonens rapport gjennomgå og konkludere om. Uansett synes jeg Steinsland, av tillitsgrunner, burde tatt opp habiliteten tidligere, sier Hagen.

Steinsland erklærte seg ikke inhabil allerede den. 30 mars. Den dagen møtte Imtech, BRG, Ulstein og en rekke andre firmaer til anbudsbefaring. Der ønsket Steinsland velkommen. Deretter overtok rådgiverne.

Kritiserer media

Steinsland erklærte seg heller ikke inhabil 25. april da anbudene ble åpnet. Han var med på å skrive under anbudsåpningen.

— Burde du ikke reist spørsmålet om inhabilitet med en gang du fikk rede på hvilke firmaer som var involvert, for eksempel 30. mars?

— Mulig jeg burde erklært meg habil da, for sikkerhets skyld. Men jeg var ikke borti å foreta en eneste vurdering. Alle spørsmål ble håndtert av våre rådgivere og konsulenter. Det var først 15. mai jeg fikk informasjon om hvem som lå an til å vinne, sier Steinsland.

Han sier det blir veldig vanskelig å holde på med politikk hvis det skal være på denne måten, og han mener media er ute etter ham.

— Mener du kontrollutvalget også er ute etter deg?

Oddbjørn Hagen, leder av kontrollutvalget, mener Steinsland burde erklært seg inhabil på et langt tidligere tidspunkt. Foto: Odd-Inge Rønning Uleberg

— Nei, det er kontrollutvalget som skal kontrollere og finne svar, og jeg synes vi skal avvente det. Konkluderer de med regelbrudd, er regelverket så strengt at det blir vanskelig for meg å drive politikk i ei lita bygd som Vennesla. Det må jeg få lov å si, svarer Steinsland.Les også:

Les også:

Kritisk til byggekomité

Svømmehallutbyggingen grunnstøtte totalt. Det ble rettssak, alle anbud ble trukket tilbake og nå er ny anbudsprosess i gang. Dette er bakgrunnen for at kommunerevisjonen nå skal granske og gjennomgå saken.

— Vi har bedt revisjonen gjennomgå både byggekomiteens rolle, habilitet og flere andre forhold. Ett sentralt spørsmål å få svar på, er om fast byggekomite bestående av tre politikere er en riktig organisering for styringen av store kommunale utbygginger, sier Oddbjørn Hagen.

Han vil vente til gjennomgangen foreligger før han konkluderer.

— Rapporten vil gi oss svar. Kanskje er store byggeprosjekter så kompliserte at Vennesla kommune bør samarbeide med andre kommuner for å få profesjonalitet nok. Et interkommunalt samarbeid om profesjonell byggeledelse kan være en god idé, sier Hagen.