— Det var da jeg hentet posten, smiler 23-åringen.

Følg FVN Mandal på Facebook!

I et brev fra utlendingsdirektoratet står det at han har fått opphold i Norge etter at norske myndigheter har vurdert hans søknad.

Faiz, som han kalles, sier at nå begynner livet hans igjen etter å ha vært på vent i et år. - Det første nå blir å finne meg en egen bolig. Deretter ønsker jeg å studere. Det vil i første omgang si å lære norsk.

Videoen over viser da Faiz ble hentet av politiet på bopel i april

I begrunnelsen fra UDI heter det blant annet at han har en velbegrunnet frykt som kan knyttes til en eller flere forfølgelsesgrunner.

Nå begynner livet mitt igjen

Nå starter feiringen i Mandal. Torsdag kveld skal det feires, selv om han torsdag ettermiddag ikke visste hvor det skulle skje. Han vet derimot en ting: Fredag drar han til politiet i Kristiansand for å hente det skriftlige beviset for at han har permanent opphold.

— Det skal bli fantastisk, smiler Faiz.

Han sier det er mange han vil takke.

— Det gjelder spesielt min norske støttespiller og venn Morten Ekeland og de norske krigsveteranene. Uten dem hadde dette blitt veldig vanskelig, sier han.

Vervet seg

Historien til afghaneren er kort fortalt at han som 18-åring ble vervet som tolk av Norge i Afghanistan. I tillegg til å være tolk, fikk han også våpentrening og deltok i kamper sammen med nordmennene.

For tre år siden begynte det å brenne under føttene hans i landet der han ble stemplet som forræder av Taliban.

Ved hjelp av menneskesmuglere klarte han å komme seg til Hellas. Hans mål var Norge, men han ble arrestert i Hellas. Her fikk han i to år utreiseforbud i påvente av rettssaken mot de som hadde organisert menneskesmuglingen.

Kom til Norge

I fjor høst kom han så til Norge, og deretter til Mandal før jul. I april fikk han avslag på sin søknad om asyl, UDI betrakter ham som en såkalt «dubliner». Det vil si at han må tilbake til det forrige landet han var i for å søke asyl der.

Gjentatte anker til UDI og utlendingsnemnda hjalp ikke.Natt til 27. mai ble han hentet på bopel i Mandal, og sendt til Italia.

Men bare noen dager etter ble presset for hardt på regjeringen i saken.Statsminister Erna Solberg (H) beordret Justis— og beredskapsdepartementet til å gå inn i saken.

Beskjed

2. juni fikk Faiz beskjed om at han fikk komme tilbake til Norge mens asyl-søknaden hans ble behandlet.

I tillegg ga justisminister Anders Anundsen (Frp) beskjed om at Utlendingsdirektoratet skulle realitetsbehandle saker hvor søknader fra lokalt ansatt personell i Afghanistan tidligere ville blitt behandlet etter Dublin-regelverket.