Folk sto i kø for å smake på woket hval. Foto: Espen Sand
Det å spise ny mat kan være en spennende opplevelse. Det fikk Mikkel Misje (8), August Reilev (7), Ebba Reilev (12) og Hennie Fuglestveit (8) oppleve på barnas kokkeskole under Skalldyrfestivalen. Foto: Espen Sand
Erling Abrahamsen og Nina Windsland fra Mandal koste seg med skalldyr og øl. – Jeg er veldig glad i skalldyr, understreket Abrahamsen. Foto: Espen Sand
- Jeg liker å være turist i egen by, sier Kamilla U. Eriksen (nr to fra venstre) og smiler. Hun hadde tatt turen på Skalldyrfestivalen sammen med vennene Linn Lauen (f.v.), Ina Helberg, Mona Kallhovd og Willy Atle Olsen. Foto: Espen Sand
Kokkenes mesterlaug på Sørlandet delte ut gratis smaksprøver med wokede blåskjell. Foto: Espen Sand
Fredag ettermiddag var det rimelig fullt av båter i Mandals gjestehavn. Foto: Espen Sand
– Festivalen er noe vi må nyte hvert år, mener Ole Robin S. Johannessen fra Vigeland. Han og Helga Kristiansen fra Spangereid koste seg med blåskjell. Foto: Espen Sand
Festivalfolket i Mandal kunne nyte fredagens solskinn, men lørdag er det meldt styrtregn. Foto: Espen Sand
Asparges var det ikke alle som hadde sett før. Turid Kalleberg i kokkenes mesterlaug på Sørlandet informerte om grønnsakene. Foto: Espen Sand

— Det er første gang vi serverer hval på Skalldyrfestivalen. En hval som sannsynligvis er fanget like utenfor kysten av Mandal, sier Lars Carlsen i kokkenes mesterlaug Sørlandet og smiler.

Følg FVN Mandal på Facebook!

Fredag var det mat i fokus i Mandal. Barna lærte sunne matvaner på kokkeskole, festivalfolket spiste skalldyr i teltene og på Giert Karis plass serverte kokkenes mesterlaug blåskjell og hvalkjøtt i verdens største wok.

- Blant de ti beste

— Festivalen har tatt mange steg som matfestival. Det er selvsagt vanskelig å vurdere hvor høyt oppe vi er på lista, men i en kåring gjort av VG var vi en av de ti beste matfestivalene i Norge, sier skalldyrgeneral Jallis Eriksen.

Langs brygga koste Erling Abrahamsen og Nina Windsland seg med krabbetallerken.— Jeg er veldig glad i skalldyr. En favoritt, konkluderte Abrahamsen.

Windsland har besøkt festivalen hvert år siden 1990. ## - Et høydepunkt

— Festivalen er et årlig høydepunkt, sier hun og smiler.

Helga Kristiansen og Ole Robin S. Johannessen fra Lindesnes kommune fikk en smaksprøve med nywokede blåskjell.

— Skikkelig godt. Det er noe helt spesielt å være på festivalen. Livet og maten, sier Johannessen og illustrerer sin begeistring med armene.

I teltet på kokkeskolen fikk 20 barn grundig opplæring i et kosthold med sunne ingredienser.

— Jeg har aldri smakt squash før, sier August Reilev (7) fra Mandal og kikker nysgjerrig oppi boksen som inneholder 15 grillede grønnsaker, litt fisk og blåskjell.

I løpet av festivalen arrangeres ti kokkeskoler for 20 barn. Kokkelauget har allerede 200 navn på lista og har satt opp ventelister.

Variabelt kosthold

Turid Kalleberg, leder i kokkenes mesterlaug på Sørlandet, mener kostholdet til unge varierer veldig.

— Unges generelle kosthold er det så som så med. Foreldrene er ikke alltid så godt opplyst og mange er usikre på hva et godt kosthold er. Ofte hører vi unnskyldninger om at sunn mat tar lang tid å lage, men det stemmer ikke, sier Kalleberg.

Per Roth, også han kokk i Sørlandets mesterlaug, mener det er uhyre viktig å skape sunne vaner hos barn.

— Det er utrolig viktig å motivere barn til et sunt kosthold. Det vil de ha mye igjen for, mener han.

Mens kokkeskolen pågår må Roth jage bort foreldrene fra kokketeltet.

— Vi ønsker å ha barna for oss selv og derfor jager vi dem bort mens kokkeskolen pågår. Ofte sier foreldre til barna: «Men den grønnsaken liker du jo ikke», og så blir barna påvirket. Jeg opplever at ungene synes dette er gøy, sier kokken.

Store summer kan regne bort

Etter to dager med godt vær og yrende folkeliv på festivalen, kan det bli en brå pause på lørdag. Værprognosene ser dystre ut for festivalen det «aldri» regnet på.

— Vi har en back up-plan for VM i rekepilling om det skulle bli så galt som melderne sier. Restaurantene har også fått beskjed om å sikre strømkabler og elektrisk utstyr, sier skalldyrsjef Eriksen.

Kommer det meldte været vil det ha store økonomiske konsekvenser for festivalen.

— Tapet vil nok være på flere hundre tusen kroner, sier Eriksen.

Festivalens konferansier Toby Tørresen er derimot sikker på godt vær.

— De mørke skyene kommer til å endre kurs mot Marnardal, sier han med glimt i øyet.