— Ikke alle har det greit i ferien. Barna som henvender seg til oss forteller at de ikke synes det er greit når foreldrene drikker. De føler seg utrygge, redde og triste, sier Sylwia Obuchowicz, informasjonsmedarbeider ved Alarmtelefonen for Barn og Unge.

Barna som ringer er fra åtte år og oppover. Både gutter og jenter.

Til sammen har Alarmtelefonen fått 600 henvendelser i juli fra barn og voksne i Norge. Rundt 50 kommer fra voksne som slår alarm om foreldre som drikker så mye at det går ut over barna.

Økning

— Folk uten familiær tilknytning reagerer på at foreldre er tydelig beruset når de omgås med barn. Dette fenomenet oppstod i fjor, og har spesielt vært et tema i år. At voksne i større grad bryr seg på denne måten er veldig bra, sier Obuchowicz.

Den gratis telefontjenesten betjenes av voksne med lang erfaring.

— Vi ber dem som ringer kontakte lokalt barnevern om de har navn på barnet. Vi har også mottatt henvendelser direkte fra reiselivsoperatører, som har sett en del kritikkverdig opptreden av foreldre knyttet til alkoholbruk, sier Obuchowicz.

Økt alkoholforbruk

Nordmenns alkoholforbruk har økt med 40 prosent de siste 20 årene. I dag drikker de av befolkningen som er over 15 år, i gjennomsnitt nærmere åtte liter ren alkohol i året. Det viser ferske tall fra den årlige Folkehelserapporten.

Single, høyt utdannede personer med høy inntekt drikker oftere enn folk med lavere utdanning og inntekt. Menn drikker fortsatt mest, men det er forbruket blant kvinner som har hatt den største økningen.

- Meld fra

Sylwia Obuchowicz oppfordrer folk til å ta ansvar hvis de ser barn som ikke har det bra.

Sylwia Obuchowicz, informasjonsrådgiver for Alarmtelefonen for Barn og Unge i Kristiansand. Foto: Erling Slyngstad-Hægeland

— Det er viktig at folk bryr seg, og melder fra. Barn er svært sårbare, og har en høy terskel for å si ifra hvis de ikke har det greit.Alarmtelefonen får også henvendelser som omhandler vold, ungdom på rømmen, samlivsproblemer og psykisk helse.

— Foreldre er blant annet usikre på hvordan de skal fordele ansvaret for barna i ferien. For de berørte barna kan dette være veldig vondt, sier Obuchowicz.

Videresendes til barnevernet

Henvendelsene er ifølge informasjonsmedarbeideren flere i sommermånedene enn ellers i året. Telefonene de mottok i juli, er omtrent like mange som de fikk i fjor.

— De henvendelsene som vi vurderer som bekymringsfulle eller alvorlige, videresender vi til den lokale barnevernstjenesten. Er situasjonen akutt, kontakter vi lokal barnevernvakt, eller politi og legevakt, sier Obuchowicz.

Barnevernsvakta i Kristiansand forteller at henvendelsene blir tatt på alvor.

— Ja det gjør vi, vi vet at det er skadelig og utrygt for barn å være sammen med voksne som er beruset, sier Marit Moland, barnevernkurator i barnevernsvakt og mottak i Kristiansand.

— Er situasjonen akutt sørger vi som barnevernvakt for at barna er sammen med trygge, gode voksne. Det viktigste er at noen kan ta vare på barna. Mottar vi beskjeden i ettertid oppretter vi en melding, som i mange tilfeller blir fulgt opp av en barnevernsundersøkelse, fortsetter hun.

Si din mening i kommentarfeltet under:

Hvor mye er det greit å drikke når mindreårige barn er tilstede?