Mobiltelefonen brukes ikke lenger bare til å ringe med. Med en smarttelefon har barnet plutselig en mini-PC med seg. Derfor er det flere ting du bør ta stilling til før du kjøper mobil til barnet ditt.

85 prosent av barna får mobiltelefon når de er mellom syv og ti år. I gjennomsnitt får barn sin første mobil når de er åtte år, og jenter får mobil litt tidligere enn gutter. Det viser rapporten «Foreldre om småbarns mediebruk 2014» fra Medietilsynet.

— Som statlig organ leverer vi bare fakta, og skal ikke mene noe om hvor tidlig barn bør få mobiltelefon. Men det er ikke tvil om at alderen på de som får sin første mobiltelefon er på vei ned. For bare noen år siden var gjennomsnittsalderen 10 år, sier Ida Aspeslåen Erikstad i Medietilsynet.

Medietilsynet påpeker at det er viktig med god veiledning når en går til innkjøp av mobiltelefon til barn.

— Uansett barnets alder, er det viktig med engasjerte foreldre som kan gi god veiledning. Derfor ønsker vi å tilby alle voksenpersoner informasjon og kunnskap, sier Erikstad.

Les også:

- Foreldre uten grenser kan skade barna

Supre barne-apper

Hvor mye tid kan barna bruke foran skjermen?

Barnevakten anbefaler 8-10 år

Organisasjonen Barnevakten, som gir råd om barn om medier, anbefaler at barn bør være rundt åtte til ti år før de får egen telefon.

— Generelt er det vanskelig med alder med tanke på mobil, fordi barnas behov er så veldig forskjellige. Noen får mobil litt tidlig, fordi de bor langt unna andre. Andre har foreldre som ikke bor sammen, og barna har dermed to hjem. I slike situasjoner kan mobiltelefonen være god å ha, sier rådgiver Kjellaug Tonheim Tønnesen.

Tønnesen håper ingen kjøper mobil på grunn av sosialt press og ønske om å være som alle andre. Men noen foreldre holder også igjen, slik at barnet ikke får mobil før det er 12-14 år.

— Det er ikke lett å være de barna heller, sier Tønnesen.

For de yngste barna anbefaler vi i Barnevakten at man velger en enklere mobil. Rådgiver Kjellaug Tonheim Tønnesen

Komplekse mobiler krever modenhet

En mobiltelefon byr på mange muligheter: spill, kamera- og videofunksjon, mp3-spiller og radio, lagring av musikk og bilder, surfing på nettet, lese e-post, besøke nettsamfunn og blogger.

— Mobilen har blitt så kompleks, at vi mener det krever en viss modenhet for å kunne bruke den, sier Tønnesen.

Mulighet til å ha kontakt med barna er for mange foreldre den viktigste grunnen til at barn får mobiltelefon. Hun mener likevel det er viktig at yngre barn opplever forutsigbarhet i hverdagen, slik at ikke «ring meg etter skolen» erstatter avtaler med de minste.

Det er viktig å tenke gjennom om barnet skal få en smarttelefon, som i praksis er som en mini-PC, eller om en vil gi dem en mobil med mindre skjerm og færre funksjoner.

Anbefaler enkle mobiler til de yngste

— For de yngste barna anbefaler vi i Barnevakten at man velger en enklere mobil som primært kan brukes til tekstmeldinger, telefonsamtaler og noen spill, sier Tønnesen.

Mange barn og unge opplever et stort press på å ha dyre telefoner. Men Tønnesen sier at selv mange billige telefoner gir mange bruksmuligheter. Tall fra Medietilsynet viser at smarttelefon har fått et veldig fotfeste også blant barn, der hele tre av fire mellom ni og tolv år har egen smarttelefon.

- Mobiltelefonen er blitt en multimedia-arena. Fra barna er ti år, er mobilen kanskje den viktigste arenaen for å holde kontakt med andre, sier Tønnesen.

Men det kan også være greit å tenke over hvilke andre ting barna har. Dersom de allerede disponerer for eksempel nettbrett eller iPod, trenger de kanskje ikke mer enn ringefunksjon og tekstmeldinger – og man kan av den grunn senke kravene til mobilen.

Når du velger mobiltelefon, må du ta stilling til følgende:

— Skal telefonen ha foto- og videofunksjon?

— Skal telefonen ha mulighet til å surfe på nettet? Er det kanskje nok å kunne bruke nett når en er tilkoblet trådløst nettverk?

— Hvor mye stråling avgir telefonen?

Les også:

Kjøreregler i sosiale medier

Skyldfølelse i oppdragelsen skader barna

Råd fra Barnevakten:

Velg abonnement med definerte økonomiske rammer for å redusere faren for overforbruk. Barnevakten mener det tryggeste er kontantkort, men sier abonnement med faste månedsbeløp også reduserer risikoen for høyt forbruk. Flere mobiloperatører tilbyr egne abonnement tilrettelagt for barn og unge.

Registrer barne t som bruker på mobilen. På denne måten sikrer du at barna kun får tilgang til tjenester og innhold som du har gitt tillatelse til, og som passer for deres aldersgruppe.

Dersom du reserverer barna mot oppføring i telefonkatalogen gjennom mobilselskapet ditt, beskytter du barna mot henvendelser fra uvedkommende.

Beløpsgrenser og reservasjoner : Vurder om du vil reservere abonnementet mot nettsurfing, innholdstjenester og tilgang til teletorgtjenester. Når du tegner nytt abonnement kan du krysse av for ønskede reservasjoner, eller alternativt sette en månedlig beløpsgrense for hvor mye barna kan bruke på mobile innholdstjenester.

Vær et forbilde selv. Ved positiv og bevisst mobilbruk, kan du gå foran med som et godt eksempel.

Begrens bruken: Barnas mobil bør være avskrudd i skoletiden, og gjerne ved leggetid. Lær barna en føre-var holdning til mobilbruken med tanke på strålingsfaren.

Snakk med barna: Opplever barna noe ubehagelig via mobilen, bør de vite at du er der for dem. Føler du behov for å sjekke barnas mobil, bør du helst snakke med barna om det på forhånd.

Forklar barna at norsk lov o gså gjelder på nett og mobil , og at sjikane, trusler og spredning av bilder og filmer via mobil kan være straffbart.

Snakk gjerne med andre foreldre: Dette er greit både når det gjelder alder for å gi mobil, begrensninger rundt abonnementet og eventuelt om populære apper og mobilspill barnet ønsker.

FAKTA:

Halvparten av alle barn mellom 1 og 12 år har mobiltelefon. Flere jenter enn gutter har mobiltelefon, og blant de som har mobiltelefon er det flere jenter enn gutter som har smarttelefon.

35 prosent av alle barn har tilgang på smarttelefon med pekeskjerm (for eksempel iPhone)

9 prosent har en egen mobil (ikke smarttelefon)

2 prosent deler en mobil med andre i familien.

Det er tydelige aldersforskjeller, og det er i stor grad barna i alderen 9-12 år som har egen mobiltelefon. Kun 2 prosent i alderen 1-4 år har egen mobil, sammenlignet med 22 prosent i alderen 5-8 år og 92 prosent i alderen 9-12 år. Tre av fire barn mellom 9 og 12 år har egen smarttelefon.

Kilde: Medietilsynets rapport «Foreldre om småbarns mediebruk 2014»Mobiltelefonen brukes ikke lenger bare til å ringe med. Med en smarttelefon har barnet plutselig en mini-PC med seg. Det er derfor flere ting du bør ta stilling til før du kjøper mobil til barnet ditt.

Artikkelen er skrevet av Babyverden.no.