Rekefisker Lennart Danielsen og mandalsordfører Alf Erik Andersen i maskinrommet til båten "Rosenvoll". Men mye utstyr må skiftes for å kunne møte nye krav til minstemål for reker. Foto: Jarle R. Martinsen

MANDAL: — Jeg vet ikke om jeg kan fortsette. Det er vanskelig nok å drive lønnsomt om ikke myndighetene skal gjøre det enda vanskeligere med å kvele fisket med stadig nye krav, sier mandalsfiskeren.

Fra og med 1. januar i år vedtok Nærings- og fiskeridepartementet å kreve at minstemålet for rekene som det er lov å fange skal øke fra seks til sju centimeter.

Jeg vet ikke om jeg kan fortsette

Rekene du kjøper for å ha på loffen er på 8-9 centimeter og oppover. Under dette målet handler det om såkalte industrireker som man finner blant annet i rekesalaten.

- Rekene på mellom 6 og 7 centimeter utgjør 18 prosent av alle reker vi fanger. De er derfor en meget viktig inntektskilde, forteller Danielsen.

Han skjønner ikke begrunnelsen for å heve minstemålet. - I dag har vi ikke utstyr for å hindre at vi fisker under sju centimeter. Det betyr at vi må kaste enda mer død yngel, sier han.

- Det fanges for små reker

Seniorrådgiver i utviklingsseksjonen i Fiskeridirektoratet, Robert Misund, sier at grunnen til at det ble innført nye minstemål i rekefisket var at det ble fanget for mye småreker.

Vi kom til en erkjennelse at det ble kastet for mye yngel

— Vi kom til en erkjennelse at det ble kastet for mye yngel på havet. Det er ingen som er tjent med at det er slik, sier han.

Saken fortsetter under annonsen

Han sier at mistanken om at det ble kastet mye reker under sju centimeter kom som følge at gransking av fangstrapportene der smårekene knapt sto oppført.

LES OGSÅ: Her er hva du måtte betale for rekene i fjor

— Vi mener likevel at vi har innført det nye regelverket på en skånsom måte. Framfor å stille krav til nytt utstyr, har vi i første omgang innført stengning av fiskefelt med mye yngel. Og det skjedde kun en gang i vinter på Egersund-banken, sier han.

Han sier også at det nå utvikles utstyr som skal sile ut småreker mer effektivt.

Stenger av fiskefelt

Men på grunn av bestemmelsen med nye minstemål, har kystvakta intensivert kontrollene av rekefangstene. Når antall reker under minstemålet er på ti prosent eller mer, stenger de hele områder for rekefiske.

Saken fortsetter under bildet

Rekefisker Lennart Danielsen og mandalsordfører Alf Erik Andersen i maskinrommet til båten "Rosenvoll". Men mye utstyr må skiftes for å kunne møte nye krav til minstemål for reker. Foto: Jarle R. Martinsen

— Fordi vi jo nå fanger flere småreker når minstemålet er hevet, stenges fiskefeltene mye raskere enn før, sier Danielsen. Det igjen fører til at rekefiskerne ikke slipper til på felt der det tradisjonelt er gode fangster å hente.

— Det gjelder særlig i Nordsjøen. I vår har vi opplevd at Egersund-banken har vært stengt av for oss, og det er der de største og fineste rekene er, sier Lennart Danielsen.

Kvotene redusert

På toppen av det hele har Det internasjonale råd for havforskning anbefalt at rekekvotene reduseres med ti prosent. Det har fiskeriminister Per Sandberg fulgt opp.

LES OGSÅ: Folk kjøper reker uansett pris

— Jeg har stor forståelse for at det skaper problemer for fiskerne når kvotene endres midt i sesongen. Det er beklagelig at vi har kommet i en slik situasjon, skriver Sandberg på departementets hjemmesider.

For Danielsen og hans rekefisk-kolleger føles reduksjonen av kvotene likevel meningsløse.

— I to år har rekefisket vært svært godt i Skagerrak. Da blir det fortvilende at kvotene reduseres basert på råd fra forskere som kun har prøvefisket noen uker i januar, sier han.

Bedre blir det ikke av at det har kommet signaler om at kvotene kan bli redusert ytterligere i år.

Truer arbeidsplasser

Mandalsordfører Alf Erik Andersen har tatt opp levevilkårene for rekefiskerne på Sørlandet med sine partifeller på stortinget samt agderpolitikerne i Sørlandstinget.

LES OGSÅ: Da vi ble advart mot å spise reker

— De nye kravene truer ikke bare arbeidsplassene til de som jobber på rekebåtene, men også alle på landmottakene. I en tid med stadig økende arbeidsledighet er dette spesielt dramatisk, sier Andersen.

Tatt opp med ministeren

Frps stortingsrepresentant Åse Michaelsen sier hun har tatt problematikken direkte opp med fiskeriministeren.

Åse Michaelsen (Frp) Foto: Odd-Inge Rønning Uleberg

— Det spesielle er at minstemålet er innført før det i det hele tatt finnes utstyr for å få dette til i praksis. Jeg er lovet at departementet skal se på saken en gang til, sier hun.Hun sier også at det er håpløst at norske rekefiskere må forholde seg til et regelverk som svenske og danske fiskere som fisker i Skagerak og Nordsjøen ikke trenger å bry seg om.

Krever nytt minstemål

Generalsekretær Otto Gregussen i Norges Fiskarlag sier at de krever at minstemålet for fangst av rekene må tilbake til seks centimeter.

— Dette er en rekestørrelse som rekeindustrien etterspør og brukes i rårekeproduksjonen, sier han.

Følg FVN Mandal på Facebook!

Han forteller at det i vinter var mye frustrasjon hos rekefiskerne da kystvakta stengte av fiskefelt fordi det ble tatt for mye småreker.

- Vi var lovet at de nye reglene skulle innføres med forsiktighet, men dette skjedde jo ikke, sier han.

Rekeprisene kan bli rekordhøye

Daglig leder av Fiskerlaget i Mandal, Espen Pedersen, er som fiskerne oppgitt over stadig nye reguleringer innen rekefiske.

— Det merkelige er at rekekvotene er redusert nå i vår, samtidig med at rekefisket knapt har vært så godt. Det samme skjedde i fjor, sier han.

Daglig leder ved Fiskelaget i Mandal, Espen Pedersen, mener vilkårene for rekefiskerne er blitt betydelig mindre forutsigbare. Her i ferd med å pakke lutefisk. (arkivfoto) Foto: Roar Greipsland

Samtidig stenges fiskefelt av for å hindre fiske av småreker. Dermed må fiskerne lete andre steder for fangst.— Det kan bety færre og dårligere reker i salg i sommer. I fjor hadde vi opp mot 225 kroner per kilo reker i salg i butikken. I år blir jeg ikke forbauset om vi kommer opp mot 250 kroner kiloen noe som i så fall er rekord for vår del, sier han.

Han sier at politikken med kvoter, minstemål og stegning av fiskefelt gjør hele næringen uforutsigbar.

- Både vi og fiskerne har invester mye penger. For vår del er vi nødt til å rigge oss slik at vi ikke blir så avhengig av rekefiske, sier Pedersen.