KRISTIANSAND: — Antageligvis er dette en kalv fra i fjor, som har blitt frastøtt av moren sin. Det gjør at den kan oppføre seg rart i en periode, sier Andre Wathne fra Randesund.

Andre Wathne fra Randesund reagerer på at det er gitt fellingstillatelse på elgen i Randesund. Foto: Privat

Wathne er selv elgjeger, og forklarer at den ettårige kalven blir støtt bort fra moren når det kommer en ny kalv.— Elgen har ikke opptrådt aggressivt, men er mest sannsynlig forvirret ettersom den ikke er vant til å være alene. Det er normalt at de oppfører seg rart i denne perioden, sier Wathne og legger til:

— Vi bor i Randesund, og lysløypa går i skogen. Da må man kunne regne med å møte på en elg. Denne avgjørelsen er tatt på et litt tynt grunnlag.

- Ingen aggressiv oppførsel

Wathne forteller til Fædrelandsvennen at han har mottatt flere henvendelser fra folk som stiller seg undrende til avgjørelsen.

— Vi prøver å forvalte en sunn elgstamme, men når det blir gitt slike fellingstillatelser blir det vanskelig. Det er veldig rart at de ønsker å avlive en elg som ikke har opptrådt aggressivt.

Han får støtte av elgjeger Nicolay Mønsås fra Marnardal.

— Selv har jeg jaktet på elg siden jeg var liten. Jeg opplevd mange situasjoner der elgen har stått og stirra, og det kan virke som den er aggressiv. Jeg kan forstå at folk kan bli redde når elgene blir for nærgående, men her har nok avgjørelsen kommet litt for raskt. Man bør avvente situasjonen og trekke tilbake fellingstillatelsen.

Populært turområde

Trond Johanson, rådgiver i parkvesenet i Kristiansand kommune, forteller til Fædrelandsvennen at fellingstillatelsen er gitt på grunn av tidsaspektet.

— Nå har det gått 14 dager siden vi fikk de første meldingene. Jeg er enig i at man må tåle å se en elg når man går i skogen, men denne elgen har vært veldig nærgående hele denne perioden. Det ferdes mye folk i dette området og flere har meldt i fra.

Han er allikevel enig i at man må avvente situasjonen når det gjelder ungdyrene som har blitt støtt bort fra moren sin.

- Har ventet i 14 dager

— Det er riktig at man ikke skal felle den umiddelbart, men nå har det altså gått 14 dager uten at den har trukket seg tilbake. Da er det på tide å gjøre noe, sier Johanson.

— I tillegg er dette et dyr man jakter på. Hadde det vært en sjelden eller truet art, hadde det vært vanskeligere å gi en fellingstillatelse.

Nicolay Mønsås sier det er vanskelig å slå fast hvor lenge man eventuelt bør vente.

— Men så lenge det ikke har vært noen alvorlige episoder, mener jeg at elgen burde fått 14 dager til på seg.