Torden og vind skapte trøbbel

Torsdag ettermiddag er 624 husstander uten strøm i Agder. Kraftig tordenvær slo ut strømnettet og sterk vind har veltet trær over kraftlinjene.

Publisert:
  • Kjetil Nygaard
Denne artikkelen er over fem år gammel

— Strømsituasjonen er bedre. Mange feil er rettet i dag, men noen gjenstår. 624 kunder uten strøm for øyeblikket, skriver kommunikasjonssjef Christian Altmann i Agder Energi på Twitter like etter klokken 14 torsdag.

Til Fædrelandsvennen forteller han at de nå begynner å få brukbar kontroll.

— De som mangler strøm nå er 140 kunder, hovedsaklig hytter, øverst i Bykle. I tillegg er det en del kunder vest for Flekkefjord som mangler strøm, samt en og annen rundt Mandal.

— Det har vært en hektisk dag, med mye torden. Det har falt 70 cm snø på Hovden og det tordner langs kysten. Det er spesielt dette, bemerker Altmann.

Har rettet feil

Tidlig torsdag morgen var flere tusen abonnenter uten strøm, blant annet hele Mandal som riktignok fikk den forholdsvis raskt tilbake.

Ved 10-tiden var 2300 kunder uten strøm.

— Alle 680 kundene på Hidra er uten strøm. I Audnedal er 450 husstander strømløse. Resten er spredt fordelt i blant anet Mandal og Farsund, sa Altmann torsdag morgen.

Strømløse i fjellet

Han sa da at nattens kraftige tordenvær er årsak til strømbruddene i lavlandet. Men i tillegg var 850 husstander uten strøm i Bykle, sør for Hartevann.

— Dette bruddet skyldes ikke tordenværet. Vi er foreløpig usikre på årsaken, men det har kommet over en halvmeter snø på kort tid, så det kan nok ha noe med det å gjøre, sier Altmann.

Forsinkede tog

NSB opplyser at Sørlandsbanen har problemer med signalanlegget mellom Moi og Egersund. Det har ført til forsinkelser i togtrafikken.

Uvær og høy vannstand har herjet Sørlandskysten de siste dagene. Foto: Kjetil Nygaard

— Det er opp mot en halvtimes forsinkelse på enkelte avganger, sier kommunikasjonsrådgiver Erik Lødding i NSB til Fædrelandsvennen.

Kraftig tordenvær

Årsaken til strømbruddene er et kraftig tordenvær som herjet over vestre del av Vest-Agder i natt.

Les også:

Les også

Så høyt steg sjøen i Kristiansand

— Det ga seg for to timer siden. Men hele regionalnettet i Mandal kollapset. Vi jobber med å fikse det, sier Altmann.

Jobber på spreng

Like før midnatt var tallet på kunder uten strøm 3000. Flesteparten av dem var i Farsund og Kvinesdal.

— Vi jobber på spreng med feilretting og kommer til å fortsette ut over natta, sa kommunikasjonssjefen før midnatt.

Torden og vind

Torden slår ut strømnettet og skaper vanskelige forhold. For dem som bor i området Farsund - Kvinesdal, så er det torden-været som er hovedårsaken til problemene, i tillegg til vind og trær som veltet over linjene.

— Torden og vind er heftig på en gang. Kombinasjonen gjør det vanskelig å rette feil, sier Altmann.

— I vestfylket vil store mannskaper fra Otera være ute i natt for å rette feil. Men jobben er svært krevende. De må være forsiktig på grunn av tordenværet. Det været gjør det vanskelig og risikofylt å drive feilreting. Risiko tar vi helst ikke. Dermed må vi også sitte og vente på været, sier Altmann.

Les også:

Les også

- Grisevilt! Det har blåst ned bortimot en hel skog på veiene

Les også:

Tips eller tilbakemelding til journalisten?
Kjetil Nygaard kjetil.nygaard@fvn.no
Publisert:

Les også

  1. Vurderte å stenge Varoddbrua

  2. Slushmaskin falt ned en etasje på Superspeed

Fædrelandsvennen ønsker en god og åpen debatt. Her kan du bidra med din mening.