Det er ved neste års kirkevalg at velgerne kan stemme på Åpen Folkekirke. Gruppen som jobber for at kirken skal vie homofile, har sagt at de vil stille lister i alle landets bispedømmer.

— Det å ivareta det likekjønnede ekteskap i kirken og ta godt imot dette, er en viktig sak for kirken. Kirken har et budskap om verdighet og rettferdighet og at vi skal ha gode rammer rundt våre samliv. Da respekterer vi det likekjønnede ekteskapet og vil at det skal tas imot også i Den norske kirke, sier Kjetil Drangsholt i Åpen Kirkegruppe.

Han er også leder i Domkirkens menighetsråd i Kristiansand og med i Agder og Telemark bispedømmeråd.

Kirkemøte

Det er kirkemøtet som skal avgjøre om homofile får gifte seg i kirken. Her møter medlemmene av bispedømmerådene. Derfor er neste års valg av medlemmer til bispedømmerådene så viktig.

— Den norske kirke skal være en bredt forankret folkekirke der terskelen for å tilhøre kirken skal være så lav som mulig og innholdet være så relevant som mulig. Da ønsker vi også å utvikle en legitim liturgi for likekjønnede par. Men det er mer enn den saken vi er opptatt av. Vi ønsker en kirke folk hører naturlig til og som har himmel over livet, sier Drangsholt.

Til nå har valget av medlemmer til de viktige bispedømmerådene bestått av en valgprosess der velgerne velger kandidater fra kun en liste (se fakta).

Men i tillegg kan man nå stille egne lister om man ikke er tilfreds med den «offisielle» listen.

Liste i Agder

Åpen Folkekirke har vedtatt at de skal stille med slike lister i hele landet. Det kan også bli aktuelt i Agder og Telemark, selv om Drangsholt tar forbehold:

— Vi ønsker primært å ha en liste som er så bred som mulig. Skjer ikke det, må vi vurdere om strategien med egen liste er det riktige, sier Drangsholt.

- Fører ikke det til mer splittelse?

— Jeg hører noen mener det. Derfor vil vi delta i den vanlige prosessen for å ivareta mangfoldsperspektivet. Men blir den for skjev, vil vi vurdere egen liste.

Beklager

Initiativet fra Åpen Folkekirke kan også føre til at også de som er mot homofile ekteskap stiller sin liste.

Øivind Benestad i Levende Folkekirke jobber for å få inn kandidater som ikke ønsker at homofile får gifte seg i kirken. Han beklager det som nå skjer. Selv om Kjetil Drangsholt tar forbehold, har nestleder Marianne Brekken vært tydelig på at de vil stille lister i alle bispedømmer.

— Jeg beklager sterkt at de vil kjøre sitt eget løp, uavhengig av den kirkelige nominasjonsprosessen. De argumenterer med at det tydeliggjør alternativene, men resultatet kan bli sterkere fronter, grupperinger og partidannelser i kirken. Det er mange skeptiske til. Idealet om å stå sammen til tross for meningsforskjeller, står i fare for å brytes.

Han mener at listene også vil ha en annen negativ konsekvens: Valgreglene er nemlig slik at når den «offisielle» listen blir lagt fram, kan ulike grupperinger komme med egne kandidater til denne listen. Men hvis det lanseres alternative lister, stenges denne muligheten.

— Dette betyr at andre grupperinger ikke har anledning til å få inn enkeltkandidater, for eksempel en ekstra ungdomskandidat. Det eneste alternativet de da har, er å stille egen liste med minst sju kandidater.

Egen liste

— Kommer dere til å stille egne lister nå?

— Vi vil vente og se om våre kandidater er med på listen som bispedømmets nominasjonskomité legger fram. Hvis ikke, må vi vurdere det. Men vi venter til vi ser forslaget fra nominasjonskomiteen, sier Benestad.

Har ikke skjedd før

Ifølge Dag Kvarstein ved Agder og Telemark bispedømmekontor er det en helt ny situasjon som har oppstått.

— Det er nytt for kirken at man får noe som ligner på partier. Det er noen få steder der det har skjedd tidligere, men da ved menighetsrådsvalg, sier Kvarstein.

Ved de to siste valgene, har det ikke vært anledning til å stille egne lister. Før det igjen var det ifølge Kvarstein teknisk mulig, men det var ingen som benyttet seg av muligheten.