Det er Avisa Nordland som i en større artikkel lørdag formiddag siterer daglig leder Phuong Ha Duyen ved Lauas Coffebar i Kristiansand på følgende:

Drittlei

«En kaffebar/cafe er et sted som man går til for å nyte en kopp kaffe og god mat, ikke for å ta med deg ungen din for å gi han mat. Jeg er drittlei av mødre som vil at andre skal ta hensyn til dem bare pga. valget de har tatt, altså å ta med et nyfødt unge ut på café. Jeg driver ikke en cafe for å blidgjøre mødrene og deres unger, for det er ikke ungene jeg skal selge kaffe til».

Til Fædrelandsvennen lørdag kveld vil ikke Phuong Ha Duyen kommentere saken. Hun sier kort at alt er blitt et sabla styr, og at hun ikke kan kommentere før hun har hatt et møte med sin sjef. Det er eier av Lauras Coffeebar, Laura Jane Capuano.

Faksimile av Avisa Nordlands oppslag om daglig leder Phuong Ha Duyen ved Lauras Coffeebar i Kristiansand.

Laura Jane Caupano har ikke svart på Fædrelandsvennens henvendelser lørdag kveld.

Lørdag beklaget imidlertid eieren uttalelsen på restaurantens Facebook-side:

Jeg, Laura Jane, eier av Lauras Coffee Bar vil få komme med uforbeholden unnskyldnig på vegne av Lauras coffeebar, og uttalelsene som daglig leder har kommet med. Vi er, og vil være, en kafe/ coffeebar der ammende mødre og alle andre er hjertelig velkommen. Vi har igjennom coffeebaren sin 16 år lange historie alltid ønsket dere alle velkommen, og vær trygg på at slik er det fortsatt, og slik vil det alltid være. Velkommen innom!

Amme-debatt

Avisa Nordland omtaler Kristiansand-kvinnens innlegg som et av de mest direkte de har mottatt, og en stor sak i avisen er vinklet på Phuong Ha Duyens og de friske utsagnene hun sendte til avisen.

Amme-debatten i Nord-Norge begynte med at 22 år gamle Mira Bolsøy Aasjord fra Steigen fortalte Avisa Nordland om da hun var i Oslo og ammet på kafé. Hun ble bedt om å dekke seg til. Det reagerte hun sterkt på.

Dermed var debatten i gang på avisens nettside og Facebook-side. Noen mener det ikke passer seg å amme på kafeer og utesteder, mens andre mener det er helt naturlig og at alle må tåle å se et bart bryst en gang i mellom.

Røykeloven

Røykeloven i 2004 endret mye. Blant annet er det blitt mye mer vanlig med barnevogner og babyer i norske kafeer. Anne Sigstad er daglig leder i Ammehjelpen. Hun sier til Avisa Nordland at det dermed er flere som får muligheten til å ergre seg over mammaer som ammer.

Mer negativt ammesyn

Sigstad tror røykeloven indirekte kan være en av grunnene til at synet på offentlig amming i Norge har blitt mer negativt de siste årene. For det mener hun det er blitt. Hun anbefaler at mødre tar hensyn.

— Det kan være greit å sette seg litt i skjul, også for egen del. Men jeg syns ikke at man skal slutte å amme offentlig. Man går jo inn på en kafe for å få seg en matbit og noe å drikke, og det må jo også babyene få, sier hun.

Samtidig synes hun det blir helt galt hvis noen nekter amming på kafé

— Om man da blir bedt om å forlate, eller henvist til toalettet, blir det feil. Det er jo ingen som ber et voksent menneske sette seg på do for å spise, sier hun til Avisa Nordland.