LILLESAND: Sola har nettopp glidd ned over snøhvitt landskap og hustak med rykende skorsteiner. En kald og frøsen dag blir enda et lite hakk kaldere. Men det lar de seg ikke merke av, den entusiastiske guttegjengen som vi finner der ute på den hvite flaten. Her går det i ishockey til skumringen gjør pucken vond å se.

— Om det er kaldt, nei? Vi fryser ikke, sier en av hockeyspillerne og ser fortørnet på oss. Så er da gjengen svært godt innpakket med luer og hansker og tykke jakker. Og da kan godt kuldegradene florere.

— Fint at lærerne måker bane for oss. Jeg har vel gått på skøyter i sju år, og nå er jeg 12. Synes det er artig, sier Tobias Rønnevig. Før det er tid for flere knallharde taklinger i kulda.

**Ditt drømmevann?

Landsdelen er full av skjulte perler. Har du tatt noen gode skøytebilder i år som du vil dele med fvn.no sine lesere? Send oss bildet ditt på nyheter@fvn.no**

LA SEG FORT

Borkedalen skole har ideell beliggenhet like ved skøyteisen. Her er det lærer Øystein Dugstad som er ”is-sjef” – han har ansvaret for å sjekke at isen er tykk nok.

— Isen la seg svært fort i år, begynnelsen av november. Jeg har målt i ni år og har aldri opplevd is som har vokst så raskt. I forrige uke vokste den to centimeter i døgnet. Og fredag 26. november var den OK, forteller han. Og legger til:

— Jeg går ut fra en standard de bruker i Bergen som sier at isen skal være minst 15 centimeter tykk. Og nå er isen godt og vel 20 centimeter. Men det kan være svakere langs land. Så vi anbefaler bare der vi har målt, og det er rett utenfor skolen.

HOCKEY PÅ TOPP

Stig Rønningen, selgeleder på sporten på XXL Sport og Villmark AS, sier at det virker som om skøytesalget blir som i fjor. Og da lå det trolig fem-seks ganger over et normalår.

— Fjoråret var helt ekstremt. Leverandørene gikk tomme, og det satte en stopper for salget på slutten. Folk sto i kø utenfor butikken hver morgen. Men nå har vi godt med skøyter i hyllene. Det går mye i justerbare barneskøyter. For de litt eldre er hockey mest populært. Kunstløp selger også bra, sier Rønningen. Aldersspennet er stort, fra tre-fire åringer til folk på 75. 70 % tilhører den mannlige del av befolkningen.

Per Svein Holte, daglig leder i Midt-Agder Friluftsråd, sier at det nå er en unik mulighet til å bruke skøytene på mange vann. Men selv om det har vært kaldt, har det også vært mye vind, noe som kan skape ujevne isforhold. Friluftsrådet driver ikke med måling av istykkelse.

— Det er livsfarlig å gjøre det. For hvis vi opererer med at nå er tykkelsen 10 eller 20 centimeter, er den kanskje bare fire i nabovannet. Jeg vil anbefale å ta med seg en liten øks eller kniv for å måle tykkelsen selv. Og ha ispigger rundt halsen om uhellet skulle være ute, sier Holte.