KRISTIANSAND: De siste årene har stadig flere båtentusiaster opplevd å få frastjålet påhengsmotoren. Dette ser selgerne på med bekymring. Sikring av båtmotorer var et tilbakevendende samtaleemne under båtmessa i Kristiansand i helga.

— Det er viktig at folk låser båtene sine, da er i alle fall sjansen mindre for at båtene blir tatt, sier Mangseth, som jobber med salg og utstyr hos Motorteknikk.

Han var på plass på båtmessa i Kristiansand sammen med mange sjøinteresserte sørlendinger i helga.

Organisert tyveri

I oktober i fjor kunne Fædrelandsvennen melde at det i løpet av 2009 var blitt meldt inn 203 stjålne påhengsmotorer i Agder. Av de 203 påhengsmotorene som ble stjålet på Agder i fjor, fant politiet igjen kun én av åtte.

Politiet mener det er godt organiserte bander som står bak de største tyveriene.

— De er gjerne veldig mobile, og når vi får melding om tyverier, er de skyldige borte for lengst, sa analysesjef ved Agder politidistrikt, Arne Eriksen til fvn.no i oktober i fjor.

Åpne båtplasser

Båtselger Mangset tror et viktig tiltak for å få bukt med alle båttyveriene er at båtplassene ikke ligger skjult.

— Det hjelper å ha åpne båtplasser, med godt innsyn. Da blir det mye vanskeligere å få gjennomført tyveriene. Samtidig er det viktig at folk ser etter båtene, og det er en fordel om båtene er tyverimerket, sier Mangseth.

Eksplosiv økning

I tidsrommet 17. august til 14. oktober i fjor økte antallet stjålne påhengsmotorer i Agder med 67 prosent sammenlignet med samme periode i fjor. Det ble tatt 47 påhengsmotorer i denne perioden mot 28 motorer i samme periode i 2008.