AUDNEDAL: — Hvem i alle verden er det som kjenner oss i Spania som kan gjøre noe slikt som dette, undrer læreren på Byremo ungdomsskole seg.

Hun hadde ikke hatt noe imot å få spedd på lærerlønna med gigantiske lottogevinster. For to år siden kom første «gladmelding» om at hun hadde vunnet en million dollar – rundt seks millioner kroner – i et spansk lotteri. Alt hun trengte å gjøre var å sende i retur kontonummeret, visa-nummeret og til og med pinkoden.

— Min aller første tanke var jo glede. Jøss, en million dollar! Så måtte jeg ta en runde med familien om det var noen som faktisk hadde spilt lotto. Men det var det jo ikke, og jeg skjønte det jeg allerede burde visst, dette var for godt til å være sant, sier hun.

MED Å

I fjor høst kom så brev nummer to, denne gang til hennes tenåringssønn. Han hadde stukket av med en gevinst på 750.000 euro – seks millioner kroner. Brevet var sendt fra Madrid. – Det spesielle her var at adressen til ham var skrevet med «Hårtveitshei» der vi bor, med riktig «å» i navnet. Det forteller at dette er grundige folk som vet hva de gjør, sier Patel.

Også han måtte oppgi kontonummer for å få pengene utbetalt.

Og nå for noen dager siden fikk Patel igjen et personlig brev i postkassa – til og med med mellomnavnet sitt som hun aldri pleier å bruke. I brevet heter det at hun har vunnet 815.810 euro i det spanske lotteriet – 6,5 millioner kroner. Men hun må først kontakte en navngitt agent for å få opplysninger om hvordan pengene skal utbetales. En riktig dyr agent later det til, han skal nemlig ha ti prosent av gevinsten for å gjøre jobben, altså 650.000 kroner!

SKUMMELT

Patel synes ikke det er noe moro å få disse brevene skrevet hjem til seg personlig. – Jeg synes det er skummelt, og har tatt kontakt med politiet som sier jeg skal glemme det. Men når noen i Spania makter å skrive så detaljerte navn og adresse gjør det meg betenkt, sier hun.

Mens vi andre får slike kjempegevinster fortalt via e-post, får hun det altså i ordentlige brev. – Jeg har faktisk aldri fått slike e-poster, men hadde heller foretrukket det via den veien, sier læreren som ikke kan skilte med de store gevinstene på norsk tippings mer trygge lotto.

— 45 kroner har det blitt en gang, smiler hun.

Svindles for 100 millioner årlig

— Det er nigeriasvindlerne som sender ut personlige brev på denne måten, sier rådgiver Anne Dybo i Økokrim.

Hun forteller at før e-postens tid ble også slike vanlige brev sendt, så overtok e-post, men nå har de igjen begynt med brev rett og slett fordi denne e-post-svindelen oftere og oftere blir stanset før de når mottakeren.

Brevene sendes fra Spania for å skjule at det er nigeriansk mafia bak. Spansk politi har anslått at det går ut 40.000 brev fra landet hver dag. 20.000 går til USA, 10.000 til England og 10.000 til resten av Europa.

Her til lands sendes det ut utrolige 100 millioner kroner fra folk som har latt seg lure.

— Svindlerne er dyktige samtidig som mange er grådige og lar seg lure, sier Dybo.