LINDESNES: — Jeg har følt meg forbigått og overkjørt i alle år. Men nå er jeg enormt lettet, og føler jeg har blitt hørt, trodd og forstått, sier mannen som nå er i 30-årene. Fordi familien ikke ønsker å identifiseres, vil heller ikke han gå ut med sitt egentlige navn.

Denne uken kom dommen om at Lindesnes kommune må betale 1.851.518 kroner til «Per» fordi de ikke undersøkte nærmere hva som foregikk i familien.

— Med denne dommen har vi fått en oppreisning i forhold til det stempelet vi har hatt i bygda, sier han.

Voldelig far

I oktober i fjor fortalte Fædrelandsvennen om «Per» som sammen med sine seks søsken led under sin alkoholiserte far.

– Episodene er uendelig mange. Det handlet om at han truet oss med hagle eller revolver. Han kunne prøve å drukne oss i sølepytter. Slag og spark var hverdagskost, og ingen av oss visste hva som ventet uansett tid på døgnet, fortalte «Per» den gang. Selv ble han også utsatt for seksuelle overgrep.

I februar 2007 tok han ut en stevning mot Lindesnes kommune med krav om erstatning for de skader han ble påført under oppveksten. Han mener at skadene ville vært unngått, eller i alle fall begrenset, dersom kommunen hadde grepet inn og overtatt omsorgen for ham.

Plasserer ansvar

I tingretten i januar tapte «Per» rettsaken, men tirsdag kom dommen han håpet på fra lagmannsretten:

— Lagmannsretten finner at bevisene i saken, samlet sett, viser at det forelå indikasjoner på omsorgssvikt som sosialsjefen og sosialstyret i Lindesnes var kjent med, står det.

— Med den kunnskap som man på dette tidspunktet hadde, må det bebreides Lindesnes kommune at undersøkelser ikke ble satt i gang, heter det videre.

Nå er «Per» bare kjempeglad for lagmannsrettens beslutning.

— Det er ikke erstatningsbeløpet jeg bryr meg om, men det å få plassert et ansvar. Jeg er 110 prosent sikker på at kommunen visste om hvordan vi hadde det, sa han i går.

Vanskelige saker

I dag er «Per» hundre prosent arbeidsufør, og sliter med psykiske problem. Han tror ikke at de andre søsknene vil gå samme vei som ham – rettens vei.

— Når de har sett det helvete, den maktarrogansen og «gørra» jeg har måttet tåle, så tviler jeg på at de går samme vei. De vil helst bare glemme, sier han. Men hans advokat, Merete Bjørkelund Bilstad, håper at dommen vil kunne hjelpe andre i samme situasjon.

— Men dette er ofte vanskelige saker bevismessig. Vitneforklaringer blir svært sentrale, og det kan da by på utfordringer når slike saker ofte gjelder forhold flere år tilbake i tid, sier hun.