LILLESAND: Foreldrene frykter hun blir sittende flere år i fengselet og vente på en eventuell rettssak.

— Heller ikke våre kontakter i UD er særlig optimistiske. Heldigvis er hun ved godt mot og ringer oss hver dag, sier foreldrene til Fædrelandsvennen, som snakket med datteren på telefonen også i går kveld.

Rutinekontroll

18-åringen ble pågrepet sammen med to norske venninner, på henholdsvis 17og 22 år i en rutinekontroll mandag. Høvågjenta skulle da fly fra byen Cochabamba i Bolivia hvor hun vært på ferie.

Den ene av kvinnene hadde med seg sin to år gamle datter. Toåringen befinner seg i fengselet sammen med sin mor. Barnevernet jobbet i går kveld på spreng for å få henne hjem.

  • Datteren vår sier hun frykter soningsforholdene kan bli forverret dersom toåringen blir hentet ut av fengselet, sier familien i Høvåg.

Ud koblet inn

Foreldrene til 18-åringen er glad for at UD gjør de kan for å bistå kvinnene. En ambassadeutsending besøkte jentene i San Sebastian fengslet også i går ettermiddag

De er der for å på se at jentene får advokatbistand og at de får nok mat og annet de måtte trenge.

— Hun har fortalt at alt må betales, men sier at penger ikke er noe problem. Vi regner med at UD trår til, men ser at familien på sikt nok må bistå.

— I øyeblikket er vi veldig bekymret og vurderer å reise ned til henne, sier foreldrene, som nå vil be om juridisk bistand og assistanse.

  • Hun er så langt vekk og alt er så ukjent for oss. Akkurat nå er det vanskelig å vite hva vi skal gjøre, sier foreldrene, som også må ta hensyn til de to andre barna som bor hjemme i Høvåg og er tolv og to år gamle.

- Uskyldig.

Familien er overbevist om at datteren er uskyldig.

— Til oss har hun fortalt at hun er blitt lurt trill rundt. Hun kjøpte et par bager av merket Adidas. En av dem hadde hun tenkt å gi i gave til søsteren, forteller familien.

Til foreldrene har lillesandsjenta fortalt at hun og venninnene ble stoppet på flyplassen i Bolivia. De ble bedt om å åpne bagene sine.

— Hun sa at hun åpnet disse frivillig fordi hun ikke hadde noe å skjule, sier foreldrene.

Ifølge 18-åringen skal bagene aldri ha vært pakket ut. Plasten satt fortsatt på.

På bunnen av bagene, eter å ha kuttet dem opp med kniv, fant politiet pulver, noe lillesandsjenta også så. Men hun stiller seg uforstående til hvordan pulveret har havnet der.

Fortvilet

— Vi strever med å fatte hva som har skjedd. Vi er dypt fortvilet. Heldigvis snakket vi med henne onsdag kveld. Da var hun ved godt mot og sa hun ble behandlet bra. Forholdene i fengselet er heller ikke så ille som det er blitt fremstilt i enkelte medier, sier familien til Fædrelandsvennen.

— Vi strever med å fatte hva som har skjedd. Historiene spriker, men vi er overbevist om at hun er blitt lurt til å smugle, eller ikke vært klar over at hun smuglet i det hele tatt, sier de.

- Uforståelig

Den 18 år gamle jenta som opprinnelig kommer fra Høvåg, har det siste året vært bosatt i Akershus utenfor Oslo. Hun besøkte familien hjemme i Høvåg for en måneds tid siden.

Hun er fortiden uten fast jobb, men har flere småjobber.

— Hun er en sporty og grei jente. Planen er at hun skal inn i Garden i oktober, sier foreldrene. Nå håper de bare å få henne hjem som raskt som mulig.

— Men det er egentlig helt uvisst når hun kommer hjem. Vi frykter hun kan bli sittende flere måneder i varetekt om dette ender med rettssak. Vi er redde og ser fram til å snakke mer med henne på telefon fra fengselet. Det er så mye vi ikke forstår, gjentar familien, som er i hyppig kontakt med UD og ambassaden i Bolivia.