ARENDAL: Denne helgen starter båtsesongen for alvor. Redningsselskapet og politiet frykter at årets sesong vil bli preget av flere alvorlige ulykker.

I går kveld ble to ungdommer skadet, én alvorlig, da en fritidsbåt kjørte inn i en jernstake utenfor Arendal.

Stasjonssjef Jan Sverre Krokstad ved Arendal politistasjon er bekymret for det han kaller en uheldig utvikling av folks atferdsmønster på sjøen. Stadig større og kraftigere motorer fører til økning i farlige situasjoner — og ulykker.

Styggere ulykker

Kommunikasjonssjef i Redningsselskapet, Ingvar Johnsen, tror ikke nødvendigvis at det blir flere ulykker på sjøen i sommer, men at konsekvensen av dem - når det først smeller - vil bli verre enn tidligere.

— Det har med økning i både båtstørrelse og fartsøkning å gjøre. Det sier seg selv at konsekvensen av å kjøre på et skjær i 50 knop blir større enn i en snekke i syv knop, sier Johnsen til aftenposten.no .

Han understreker at denne bekymringen ikke gjelder kulturbåtfolket, men dem som kjøper og benytter båten som et motorsykkelaktig transportmiddel.

Johnsen synes det er paradoksalt at man i dag kan kjøpe en båt på opptil 50 fot, med et nærmset ubegrenset antall hestekrefter, og dra av gårde uten noe som helst form for opplæring.

Denne bekymringen deles av prosjektleder Bjarne Eikefjord i Motorførernes Avholdsforbund.

Eikefjord mener Norge kan gå mot en sommer der vi ser en rekord av ulykker på sjøen.

Forbundet har i flere år jobbet opp mot myndighetene for å innføre samme promillegrense til havs som på land.

— Inkonsekvent

— Det er fullstendig inkonsekvent at en kan kjøre et monster av en båt med flere hundre hestekrefter med inntil 0,8 i promille, samtidig som det ikke er lov å kjøre moped som går i 40 kilometer i timen. Dessverre ser vi klart av statistikken at stadig flere ulykker på havet skjer på grunn av at det er alkohol involvert, sier Eikefjord til Aftenposten.no.

Mistenker promille

Ifølge både politi og Hovedredningssentralen gikk det svært fort da den 22 fot store rib-en med 150 hestekrefter dundret inn i jernstaken som dirigerer båttrafikken utenfor Store Skotholmen i Arendal like før midnatt torsdag.

Totalt var syv personer var om bord i den 22 fot store båten. Bare flaks hindret en større katastrofe.

Steinar Moe og sønnen Kristian var de første på ulykkesstedet etter at de hadde hørt rop om hjelp. Da de kom frem, lå tre i vannet, en av dem lå under vann, mens fire hadde tatt seg opp i ulykkesbåten igjen.

Selv om det er for tidlig å fastslå eksakt ulykkesårsak, bekrefter politiet overfor Aftenposten.no at det er tatt blodprøve av alle som var i båten.

— Vi har funnet ut at det var den 50 år gamle mannen som førte båten. Vi har tatt blodprøve av han, og de seks andre ungdommene også, sier stasjonssjef Jan Sverre Krokstad .

— Mistenker dere at føreren av båten var påvirket?

— Vi kom frem til at vi ville ta blodprøve av alle som var i båten. Jeg velger å svare slik på det spørsmålet, sier Krokstad.