– Vi lever på flaksen. Jeg har satt av penger til å betale boten, sier skoleeleven som vi møter utenfor ungdomsskolen. Han har to passasjerer bakpå mopeden.

De har vært i Vennesla sentrum i storefri. Bare føreren har hjelm.

– Dere er ikke redde for å bli tatt?

– Vi deler på bota hvis vi blir tatt, sier en av jentene som har sittet bakpå.

– Er dere ikke redde for at noe skal skje?

Ingen av de tre vet helt hva de skal svare på det.

Mange brudd

I Vennesla har 22 mopedførere blitt tatt av politiet og anmeldt for brudd på veitrafikkloven siden begynnelsen av april. Seks er anmeldt fordi de kjører på uregistrert moped. Ofte er det såkalte «minicrossere». Det er mopeder som ikke er typegodkjent og som kun er tillatt brukt på lukkede baner. Det vil si at de ikke kan registreres. Likevel blir de brukt i trafikken.

I forrige uke tok politiet to gutter som kjørte slike minicrossere i skoletiden.

– Dette er noe vi kommer til å holde fokus på framover, sier John Tomas Homme, etterforskningsleder ved Vennesla og Iveland lensmannskontor.

Han sier at det er et problem at minicrossere er tillatt å selge, men ulovlig å bruke stort sett over alt.

– Så lenge de er tillatt å selge, skjønner jeg at fristelsen er stor for å bruke dem, sier Homme.

Uten lappen

Det vanligste lovbruddet blant dem som er tatt for ulovlig mopedkjøring, er likevel at folk kjører moped uten å ha lappen. Ti er tatt uten gyldig førerkort siden begynnelsen av april.

– Enten har de aldri hatt lappen, eller så er den inndradd på grunn av andre trafikkale forhold, sier Homme.

Han er forundret over at ikke flere tar innover seg at det kan få alvorlige konsekvenser å bli tatt. Ulovlig kjøring kan blant annet føre til at du får problemer når du skal ta billappen.

– Mye ligger i holdningene hjemme og hva de tillater der. Hvis ikke foreldrene sier nei, vil det gå ut over barna selv, sier Homme.

Får lov Føreren som Fædrelandsvennen snakker med utenfor ungdomsskolen, sier han ikke er redd for at foreldrene får vite om den ulovlige kjøringen.

– De vet om det. Jeg får lov hjemme, sier føreren av mopeden.

Ingen av de tre ville ha navnet sitt i avisen.