OSLO: Til sammen 16.000 passasjerer rammes av flyplasstreiken fredag.

Fem flyplasser blir stengt fra klokken 8 fredag morgen etter at meklingen mellom Avinor og de LO-organiserte flyplassansatte ikke førte fram.

Alle fly mellom Bergen og Kristiansand er innstilt på grunn av streiken på Flesland lufthavn.

Hele 12 avganger mellom Bergen og Kjevik rammes som følge av flystreiken.

– Dette er svært, svært beklagelig, sier informasjonssjef Anne Grete Ellingsen i Norwegian.

Rundt 10.000 SAS-passasjerer og 6.000 passasjerer hos Norwegian blir berørt på streikens første dag. Flyselskapene forsikrer at de gjør sitt beste for å tilby flyginger fra alternative flyplasser og hjelpe passasjerene å booke om.

– Dette vil få store konsekvenser for passasjerene. Så lenge flyplassen er stengt, er det dessverre liten vits i å møte opp på flyplassen. Vi får verken fløyet til eller fra disse flyplassene, sier konstituert kommunikasjonsdirektør Thomas Midteide i SAS til NTB.

Tas ut i streik

220 ansatte organisert i NTL og EL&IT-forbundet ved sju flyplasser tas ut i streik.

Bergen lufthavn Flesland, Harstad/Narvik lufthavn Evenes, Molde lufthavn Årø, Mo i Rana lufthavn Røssvold og Mosjøen lufthavn Kjærstad blir helt stengt som følge av streiken.

I tillegg til de lufthavnene som nå tas ut i streik, vil også ansatte ved Kristiansund lufthavn bli tatt ut i streik fra og med midnatt 17. mai.

Også ansatte ved Oslo Lufthavn Gardermoen deltar i streiken, men her skal ikke streiken påvirke trafikkavviklingen nevneverdig.

Stor avstand

Det var stor avstand mellom forhandlingspartene. At streiken var et faktum, ble klart ved 4.30-tiden natt til fredag.

– Partene sto så langt fra hverandre at det ikke var grunnlag for å legge fram et forslag som kunne forventes å bli anbefalt av begge parter, sier riksmeklingsmann Svein Longva.

– Vi kan bare konstatere at vi ikke lyktes med å nå fram i forhandlingene. Hovedkravet var en lønnsutjevning i forhold til sammenlignbare grupper i Avinor. Det kravet ble ikke innfridd, dermed ble det brudd, sier Lise Olsen, LO Stats forhandlingsleder under meklingen til NTB.

B-lag

– Våre medlemmer har i mange år hatt inntrykk av å være et B-lag i Avinor. En systematisk forskjellsbehandling fra arbeidsgivers side har ført til at 220 ansatte nå er i streik, sier hun.

Avinor beklager at det ble streik

– Avinor beklager sterkt de konsekvensene streiken vil få for flyselskaper og passasjerer. Både samfunnsmessige og økonomiske vurderinger gjorde det umulig for oss å imøtekomme kravene fra de tillitsvalgte, sier konsernsjef Sverre Quale.

Opptrapping

Om det ikke blir noen løsning, blir streiken trappet opp ytterligere allerede fra tirsdag 20. mai. Da blir 158 ansatte ved Oslo Lufthavn, Alta lufthavn, Leknes Lufthavn, Sandnessjøen lufthavn, Sogndal lufthavn, Svolvær lufthavn og Stavanger lufthavn tatt ut i streik.