KRISTIANSAND: — Jeg har aldri likt meg i tordenvær, men nå er jeg blitt livredd. Heldigvis slapp jeg unna med blåmerker og hodepine.

Se video: - Glad jeg lever

Det var for et par uker siden at Ellen Rasmussen var på vei ut på verandaen med et par blomsterurner, da det plutselig smalt. Det hun senere forstod hadde vært et lynnedslag i masten på seilbåten som ligger fortøyd i Søylekilen 10 til 15 meter unna huset, kastet henne bokstavlig talt tre til fire meter gjennom stuen med stor kraft. Blomsterpottene ble pulverisert.

Som kanondrønn

Ektemannen, Helge Rasmussen, oppholdt seg i garasjen. Han hørte et smell som han sammenligner med kanondrønnene fra Møvik fort under krigen.

— Da det enorme tordenskrallet kom omtrent samtidig som lynet var jeg overbevist om at det hadde slått ned i huset vårt. Jeg hørte Ellen ropte og sprang inn, forteller Helge Rasmussen.

(NÆRKONTAKT: Ellen Rasmussen ser ned på seilbåtmasta (innringet) i Søylekilen, der lynet slo ned for et par uker siden. FOTO: KJARTAN BJELLAND) Ikke enestående

– Det er store krefter i sving under et lynnedslag, og jeg har hørt om tilsvarende historier. Folk kan bli kastet i bakken selv om ikke lynet treffer dem direkte, sier vakthavende John Smits ved Meteorologisk Institutt.

Meteorologen mener det ikke er noen grunn til å gå rundt å være redde i tordenvær, men oppfordrer likevel folk til å ta visse forholdsregler. Han anslår at en person mister livet annethvert år i Norge som følge av lynnedslag.

— Det er lurt å ikke være det høyeste punktet i tordenvær. For de som er redde vil bilen være det aller tryggeste stedet, sier meteorologen.

Fakta:

  • Når det lyner bør en holde seg unna ting av metall.

  • Selv om lynet slår ned ved siden av deg, kan du rammet. Dette kan forårsake ubalanse i nervesystemet og brannskader.

  • Dersom en blir truffet direkte av lyn er faren for å miste livet stor.