KRISTIANSAND TINGRETTEN— Jeg var livredd. Jeg tenkte at når noen er så gale at de går inn i en bank og skyter, da kan hva som helst skje, forklarte en av de bankansatte i Kristiansand tingrett i går. 7. desember i fjor, rett før klokken 15, stormet en 34 år gammel mandalitt inn i Spareskillingsbanken i Kristiansand. Han hadde en startpistol i hånden, og hevder selv at han ikke visste at den var ladd. - Jeg skvatt like mye som resten av de som var i lokalet da det smalt, sa mandalitten i retten.Ett minutt og 20 sekunder tok ranet. 452.000 kroner fikk han med seg.Kvinnen som satt bak kassen, forklarte i retten at hun opplevde hendelsen som helt uvirkelig. - Det var svært skremmende, særlig fordi det ble skutt. Han holdt pistolen mot meg hele tida, sa hun.Både hun og den andre ansatte fortalte at de har blitt mye mer skvetne etter hendelsen. - Jeg er blitt mye mer på vakt. Om noen kommer i veldig mørke klær, roper eller famler på innsiden av en jakke som om de skal ta fram et våpen, setter det et støkk, sa den ene. TRUET PÅ LIVET.

Hun sa at alle de ansatte som var i lokalet opplevde å være truet på livet. - Noe som har brent seg fast, er et bilde tatt under ranet der man ser en kunde. Man kan se redselen og panikken i ansiktet på vedkommende, sa hun.34-åringen fra Mandal sa at han i tre år hadde slitt med en narkogjeld på 100.000 kroner. - Jeg hadde blitt banket opp flere ganger av pengeinnkrevere, og hadde nå fått et siste ultimatum om å betale. Jeg kjenner dette miljøet og visste jeg var i alvorlig fare, sa han.Utenfor banken tok han to gram amfetamin. - Det var for å miste alle sperrer. Jeg var livredd, sa han. SKVATT.

Inne i lokalet kom det noen mot ham, noe han oppfattet som at han ville bli overmannet. - Derfor skjøt jeg i lufta, uten å vite at den var ladd, sa han. Han gikk så til kassa, kastet over en bag han hadde og krevde at en av de ansatte fylte opp med penger.Han flyktet i sin svigermors bil. Kursen gikk til Kuholmen der han gjemte seg under en lem i ni timer. Han tok seg til Evje i en taxi, og ble der natta over på et hotell. Han bestemte seg så for å dra sørover igjen for å oppsøke politiet. Men han ble stanset i taxien ved Nodeland av politiet som i mellomtiden hadde fått nyss om at han var på Evje. - Det var en lettelse å bli tatt, sa 34-åringen.Tekst: Jarle R. Martinsen jarle.martinsen@fvn.no - 38 27 17 45