OSLO: Aker Kværners heleide selskap fylte drivstoff på flyene som transporterte fanger til Guantanamo-leiren i perioden mellom 1998 of 2004, viser dokumenter journalisten Erling Borgen har hentet fram. Kontrakten forpliktet selskapet til å ta delta i Operation Enduring Freedom – USAs krig mot terror, ifølge Dagbladet.

– Kværner har gått baklengs fra avsløring til avsløring og prøvd å forhindre at kunnskap om dette skal komme ut, sier fungerende generalsekretær i Amnesty International Norge, John Peder Egenæs, til NTB.

Mer involvert

– Dette viser enda tydeligere at Aker Kværner har vært enda mer involvert i fangeleiren enn selskapet tidligere har vedgått, fremholdte Egenæs.

Han viser til en juridisk betenkning som advokatkontoret Stabell & Co har laget og mener de siste avsløringene må føre til at Aker Kværner blir etterforsket for medvirkning til tortur.

– Betenkningen konkluderer entydig med at Aker Kværner burde ha kjent til det som skjedde på Guantanamo. Konsernet kan i første omgang etterforskes for medvirkning til overgrepene som har funnet sted der, sier Egenæs. Amnesty mener Aker Kværner må straffeforfølges med tanke på tiltale.

Riksadvokaten avgjør

Krav om etterforskning er avvist to ganger tidligere av politiet og Oslo statsadvokatembeter.

Statsadvokat Erik Førde har gjennomgått en siste klage på avvisningen og sendte saken mandag videre til Riksadvokaten for endelig avgjørelse.

Statsadvokat Stein Vale vil i Førdes fravær ikke opplyse om det blir innstilt på å åpne etterforskning eller ikke, men poengterer at det er svært uvanlig at Riksadvokaten behandler en tredjeinstansklage.

– Vanligvis er det bare en klageinstans, sier han til NTB.

Omstridt fangeleir

USA bruker fangeleiren ved Guantanamo-basen til å oppbevare personer som er mistenkt for delaktighet i terrorvirksomhet og tilknytning til terrornettverket al-Qaida. FN har konkludert med at virksomheten ved leiren er i strid med folkeretten, men USA har ikke etterkommet krav om å stenge den.

I desember satt fortsatt 395 fanger innesperret på Guantanamo, ifølge Global Security. USA

USA anser ikke fangene som krigsfanger, men som «fiendtlig stridende» og mener de derfor ikke er bundet av bestemmelsene i Genèvekonvensjonene.

– Later som ingenting

Aker Kværner avviser dramatikken i de siste avsløringene og hevder at virksomheten knyttet til Guantanamo-basen var «helt vanlige serviceoppdrag» på linje med andre vedlikeholdsoppdrag.

Egenæs reagerer kraftig på hvordan industrikonsernet forsøker å bagatellisere sin egen virksomhet.

– Hele deres holdning er opprørende. De later som det ikke er noe problem, sier Egenæs.