AGDER/OSLO: — Dette er veldig dumt. Han ødelegger for landsdelens kamp for mer penger til politiet, sier Kristiansands ordfører Jan Oddvar Skisland (KrF).

Han er oppgitt over at stortingsrepresentant Rolf Terje Klungland (Ap) nettopp har meldt inn et spørsmål om Agder-politiets ressurssituasjon til Stortingets spørretime.

— I all verden! utbrøt Skisland da han fikk vite om spørsmålet av Fædrelandsvennen i går ettermiddag.

TUSTER DET TIL

  • Det er jo bare en måned siden vi avtalte med stortingspolitikerne på Agder-benken at de ikke skulle tuste dette til med sånne spørsmål, sier Skisland.

Både han og lederen av Agderrådet, Laila Øygarden (Ap), mener det beste Agder-benken kan gjøre i tiden fremover, er å tie stille. Flere av egdene har de siste månedene stilt spørsmål om Agder-politiet i Stortinget, uten å få løfter om mer penger. Øygarden og Skisland mener dette ikke gagner saken.

Gjennom Agderrådet har de to sammen med en del ordførere i stedet lagt en plan for hvordan landsdelen i det stille skal skaffe mer penger til politiet i landsdelen. Derfor har de fått utarbeidet en rapport som viser at Agder i løpet av fem år har fått 40 færre politistillinger.

Rapporten sendes denne uken til justisminister Knut Storberget (Ap). Så skal Skisland og hans kolleger ta det ordføreren kaller en konstruktiv samtale med Storberget når han kommer til Kristiansand neste uke.

— Her har det vært viktig å ikke lage noen fronter. Derfor ble vi enige med Agder-benken i januar om at de ikke skal stille spørsmål om politisituasjonen i Stortinget, sier Skisland.

SJOKKERT

  • Det kjenner jeg overhodet ikke til. Og de kunne bare prøve å sette munkurv på meg, svarer Rolf Terje Klungland.

Han har ingen tro på en strategi der Agders stortingsrepresentanter ikke skal presse på mot de sentrale myndighetene.

— Det er det rareste jeg har hørt så lenge jeg har vært politisk aktiv. Skal vi gjøre det samme når det gjelder mer penger til vei og helse? spør han retorisk.

— Nei, dette er intet mindre enn sjokkerende. Et typisk Agder-utsagn. Problemet på Agder er snarere at det ikke er mange nok som sier i fra. Vi får aldri resultater uten å presse på, mener Klungland.

Heller ikke Klunglands stortingskollega Peter Gitmark (H) har noen planer om å sitte stille i politisaken.

— Jeg er grunnleggende uenig i at jeg skulle ligge unna kampen om en av landsdelens viktigste utfordringer. Jeg kommer fortsatt til å jobbe for mer penger til politiet, sier Gitmark.