KRISTIANSAND: – Med sånne snømengder tipper båter over på siden så de tar inn vann og synker. Selvlensende båter blir selvfyllende i stedet, sier fyrvokter Kjell Otto Hansen på Oksøy.

Søndag bisto han med å berge båten til Jan Rune Johnsen. Båten hadde gått ned i Paulen på Flekkerøy. Den var selvlensende og hadde tatt inn vann før den sank.

– Det ligger sikkert mange sunkne båter rundtforbi nå. Jeg har sett det ligger en til i Skibusundet på Flekkerøy, sier Hansen.

Han sier folk kan kontakte lekterfirmaer for å få opp båtene sine. De er utstyrt med både kran og lensepumper.

– Det spørs hvor dypt båten har sunket. Den i Paulen klarte jeg å jekke opp med tau for og akter, forteller han.

Driftsingeniør Tore Dalevoll i Kristiansand havn har ennå ikke fått inn meldinger om sunkne og skadede båter, men han regner med det kommer et rush om en tid.

– Vi må anta det skjer brekkasje med denne tunge snøen. Sannsynligheten er stor for at det har skjedd ting, men vi vet det ikke ennå, sier Hansen.

Men skader er i så fall båteiernes eget ansvar.

– Kristiansand havn har ikke noe oppfølging med båthavnene vinterstid. Vi leier ut opplagsplass til båtopptakere, som stiller opp småbåter der. Båteierene selv har det hele og fulle ansvar for egen båt, sier Dalevoll.

Derfor oppfordrer han båteierne til å inspisere båtene sine og sørge for at de ikke ødelegges av store, tunge snømengder.

– Folk bør passe på båtene sine, enten de ligger på sjø, eller land. Problemet er å komme fram, sier han.

For småbåthavnene blir ikke brøytet.

– Det er vanskelig å brøyte småbåthavner. Det er kronglete å komme til og lett å komme borti stativer og presenninger. Dessuten vil snøfreser bare hive snø oppå båtpresenningene, sier Dalevoll.

Han er heller ikke sikker på at alle bryggene tåler snømengden.

– Vi er usikre på om en del gamle betongbrygger med hule elementer i Auglandsbukta tåler tyngden av den våte snøen, sier Dalevoll.

Det er drøyt 4000 båtplasser i Kristiansand. Rundt 1300 av småbåtene ligger i opplag i småbåthavnene. Dalevoll anslår at cirka 100 småbåter fortsatt ligger på vannet.

De aller fleste av byens småbåter lagres hjemme i eiernes hager, sannsynligvis under store snømengder.