— Ingen kan skylde på dårlig vær. Alle myndigheter skal til enhver tid være på høyde med enhver situasjon. Det må ligge i bunnen, men det er en spesiell treghet hos myndighetene på Sørlandet når naturen spiller opp, sier politimester Bjørn Hareide.

Han går langt i å kritisere sørlandske myndigheter og sier han selv og hans etat bare har gjort det de skal: Våget å ta beslutninger og agere når folks liv og helse er truet.

— Da jeg var i Nord-Norge reagerte myndighetene mye fortere fordi de forventer uvær av og til. Når krisevær inntreffer på Sørlandet, er ikke kriseforståelsen utviklet nok. Den må tvert imot tillæres. Derfor har uværet vært en vekker for noen, sier politimesteren.

Tok kommando

Og sannelig har politimesteren og hans politifolk overtatt kommandoen og bestemt hvor skapet skal stå de siste dagene:

02.05 natt til torsdag: Hareide gjør bruk av politilovens paragraf 27 om myndighet i kriser. Han tar i praksis over administrasjonen av veivesenet, kaller inn ekstra brøytemannskaper på E 18, får tak i Røde Kors og kaller ut sivilforsvaret for å redde de 1000 «snøgislene», bilistene som satt innesnødd i bilene. - Det pågikk en diskusjon mellom veivesenet og Mesta om hva kontraktene hjemlet av mannskap og utstyr. Det er en tid for diskusjon, men av og til må noen beslutte også. Det var det jeg gjorde, sier politimesteren.

Lørdag formiddag: Politiet ringer Kristiansand kommune og ber dem innstendig om å døgnbemanne sentralbordet, slik at folk kan få ringt om hjelp. Dette skjer etter at kommuneledelsen i Fædrelandsvennnes lørdagsutgave nektet for at det var behov for noe slikt.

— Vi i politiet sitter tett på informasjon fra folk. Kommuneledelsen har ikke den samme «følelsen» med det som skjer, sier Hareide.

— Men de kunne jo bare ringt politiet og forhørt seg, de skal takle kriser de også?

— Ja, det kunne de, men vi måtte fortelle dem om behovet, fordi vi hadde oversikt over situasjonen. Men det må jeg si: De beslutninger vi har tatt er blitt fulgt opp, og etter hvert har andre myndigheter tatt til seg beslutningene og vært enige.

Samme dag ringte også politiet til idrettsetaten og ba dem stenge byens idrettshaller. Idrettsetaten hadde på dette tidspunktet ikke bestemt seg for hvordan de skulle gripe været an.

I går formiddag: Politiet tar over kommandoen for deler av bygningskontrollen og sperrer av gater i Kvadraturen for å hindre at folk får istapper og snøras i hodet. Igjen har kommunen vært for sen til å reagere. Politiet befarer gatene for å avdekke hvor det er farlig.

— Fordi vi igjen så at liv og helse kunne være truet. Da agerer vi, vi spør ikke hvem som egentlig steller med slikt. Vi beslutter, sier politimester Hareide. Han roser sine fotfolk og politiledere for stor ansvarsbevisshet. Han sier mange i politiet har gjort en kjempeinnsats og vist stor dyktighet.

Våge å bestemme

— Men det ble du og politiet som våget da andre myndigheter vegret seg?

— Jeg har også ledet redningssentralen i mange år. All erfaring viser at offentlige myndigheter er organisert for drift. De må ofte læres opp i krisetider.

Hareide minner om at de etater som normalt har ansvar også har ansvaret i en krisesituasjon.

— Men så kommer en periode hvor noen må våge å bestemme og slutte å diskutere. Noen ganger er det behov for å ha en myndighet som faktisk tør å gripe inn på fellesskapets vegne. Det tør jeg, sier Hareide.

— Man kan ikke sitte og vente til man har alle svar. Da er det for sent. Man må ha en faglig intuisjon som gjør at man tør å beslutte, mener politimesteren.

— Har du selv jobbet mye?

— Som politimester er man alltid på vakt og klar til å gripe inn. Denne gang har det blitt et par netter uten særlig søvn, sier Bjørn Hareide.