KRISTIANSAND: Rekordmange båter på sjøen gjør det rekordtrangt på land.

— Folk får panikk nå som de skjønner at det ikke er plass, sier Jan Marcussen, som leier ut opplagsplass i Auglandsbukta, Terneviga, Alsvika og Christiansholm i Kristiansand.

— Det har aldri vært så fullt her så tidlig. Neste uke er vi smekkfulle, omtrent én måned tidligere enn i fjor, sier Allan Classon, som leier ut opplagsplasser på land på Kuholmen båtplass.

Klare regler

Selv om du har båtplass i en av de 20 kommunale småbåthavnene, har du ingen forrang når opplagsplassene på land skal fordeles. Aldri har det vært flere båter på havet, og båthavnene er allerede nå fulle av båter.

— Jeg tok opp de første båtene, som lagres innendørs, allerede i juli, ler Classon.

Listen hans er full, og slik er det i nesten alle havner. På grunn av stor trengsel om opplagsplassene har båtfolket fått båtene på land i rekordfart, men det hjelper ikke. Havnene er fulle av båter, som ikke kommer til å finne plass på land der de ligger.

— Når en ser alle båtene kan en lure på hvor de skal, sier Marcussen.

For å unngå stresset er det ikke lov å ta opp båter som skal lagres utendørs før 23. september, og i år var det skjøvet fram til 20. september. Det voldsomme trykket på å få opp båtene da fører til stort arbeidspress på transportørene, som har eksklusiv adgang til å kreve inn kommunalt gitte satser for opplagsplass.

Tidligere måtte en søke kommunen for å ha båten hjemme, men etter en regelendring for fem år siden er det bare å lempe den på plass.

Fortsatt barbeint

Men om bord i en 39 fots Nord-West med dieselfyrer sitter Ellen Mykjåland (43) fra Vatnestraum og drikker kaffe, og gleder seg til vinteren.

— Vi har båten ute andre vinteren på rad, og i fjor vinter var vi hjemme bare tre helger, sier hun, barbeint på akterdekket i høstsolen.

Noen private tilbyr også inneplass. Sørlandet maritime senter på Andøya har noen få plasser igjen. Kun opplag for 20-foter i varm hall: 8000 kroner.

Les også: «Alle» venter båtplass i Kristiansand

Les også: - Jeg har ventet siden 1975

Les også: Ordføreren imot tvangsplassering