KRISTIANSAND: Fram til sommeren vil flere tonn med forurenset jord bli kjørt bort fra Jegersberg og erstattet med ren jord.

— Det har vært skyteaktivitet der i hundre år, og det har satt sine spor. Vi skal fjerne alt som er farlig, sier Egil Danielsen i Skifte Eiendom (Forsvarsbygg).

Oppryddingsarbeidet vil koste et sted mellom fire og seks millioner kroner.

Områdene som blir rensket opp er skytebanen ved Kyrtjønn, elgbanen på Sødalsmyra og leirduebanen som ligger mellom Sødalsmyra og Jegersvann.

All skyteaktiviteten i disse områdene har ført til forurensning fra prosjektiler. Tungmetaller som bly, kobber og sink har ødelagt jorda.

— I helt ren jord skal det ikke være mer enn 60 milligram bly i en kilo jord. Men her er det opptil 50.000 milligram, sier Arild Vatland i Sørlandsconsult.

Enkelte steder i Jegersberg er det helt dødt på grunn av denne forurensningen. Men dette blir det altså slutt på når restene etter skytingen er borte.

Sørlandsconsult lover at jobben skal gjøres grundig. Prosjektiler som ligger strødd på bart fjell skal feies vekk. Også en del gamle militærinstallasjoner skal rives.

Det har vært militæraktivitet i området ved Gimlemoen og Jegersberg siden 1863. Sødalsmyra ble militært område i 1899. Skyte- og øvingsfeltet i Jegersberg var i bruk helt fram til 2003.