KRISTIANSAND: Flere butikker i Kvadraturen har fått skriv om at fortausutstillinger snarest må begrenses. Følges ikke disse beskjedene, vil ingeniørvesenet kontakte politiet og be om en strafferettslig reaksjon.

— Det er veldig synd for oss. Vi er i byen for å skape trivsel og et hyggelig miljø. Jeg skjønner at det må være visse rammebetingelser, men det får være måte på, sier daglig leder i blomsterbinderiet Camilla Dversnes.

Likt for alle

Det er etter klager fra andre butikker at kommunen har sett seg nødt til å skjerpe oppfølgingen av vedtektene fra 2006. Da ble ingeniørvesenet og Kvadraturforeningen enige om at butikkene kun skulle få lov til å ha ute ett reklameskilt eller ett salgsstativ.

— Vi har fått flere reaksjoner fra lojale butikker. De synes det er urettferdig at andre butikker får goder fordi dem bryter vedtekten, sier avdelingsleder i vei- og prosjektavdelingen i ingeniørvesenet, Per Kjelsaas.

Camilla Dversnes' blomsterbinderi, Annekset og Drømmplassen har alle startet underskriftskampanje for å få kundenes reaksjoner. Noen kunder lurer på om butikkene skal legges ned eller om det ikke er varer igjen.

Butikkene finner det merkelig at Kristiansand i det ene øyeblikket ønsker en frodig og vakker by, mens det i neste bøtelegger butikker som gjør en innsats for å få byen til å se vakrere ut.

  • Helt horribelt! Jeg er opprørt. Vi bli skviset og skviset i forhold til gigantene, så får vi dette i tillegg? Vi har full forståelse for at folk skal komme fram på gatene, men det hindrer ingen om vi pynter litt. Jeg savner en ordentlig begrunnelse. Dette er en ugjennomtenkt lov, sier daglig leder i Annekset Randi Foss.

Krever endring

Frustrerte butikkeiere får støtte av daglig leder i Kvadraturforeningen, Harald Andersen.

— Vi må finne en ny avklaring på hva som skal være lov og ikke lov. Jeg er ikke direkte uenig i regelverket, men det er dumt dersom det skal virke mot sin hensikt. Pynt og blomster er i en helt annen situasjon enn skilter, komfyrer og stålbøtter, sier Andersen.

Kjelsaas forstår at det kan virke noe strengt, men har ingen planer om å løsne på tøylene.

— Alle kan ikke ha sine egne versjoner og rettigheter til hvordan det offentlige fortau skal se ut. Da kommer vi opp i en evighetsdiskusjon med et lass av søknader. Ingeniørvesenet ønsker ingen særstilling for noen typer butikker, sier Kjelsaas.

Reglene er forskjellige i forhold til gateyper. Utrafikkerte gater og gågater har andre bestemmelser.