MANDAL: Flere ganger i løpet av sesongen må han ut i det området der de seks danskene forliste for å hente feriegjester som har gått tom for bensin til båten.

– Enten er de gått tom for bensin, ledninger har løsnet eller batteriet er flatt. Alle vet jo at når man leier en bil, må man også huske å fylle tanken etter hvert. Det ser det ut til at turistene glemmer når det gjelder å fylle tanken til en båtmotor, sier Kristiansen, som legger stor vekt på sikkerhet ved utleie av båter til sine feriegjester.

Må underskrive

Vår og høst er det flest tyskere og noen dansker som leier båt på Tregde feriesenter.

– Når de leier båt må de alle skrive under på at de har mottatt redningsvest, selv om vi ikke alltid kan kontrollere at de bruker dem. I tillegg får de med seg et skriv med feriesenterets telefonnummer, og nummer til politi og redningssentral, sier Kristiansen.

Må ha kunnskaper

Utleiebåtene hans er alle av nye modeller med høyt fribord og nye motorer. De største båtene er også utrustet med GPS. Senterets egen, tyske mekaniker sørger for at alle båtene er i tipp topp stand når de leies ut.

– Men det hjelper ikke når de mangler elementær kunnskap om og respekt for naturkreftene på sjøen, ikke tar hensyn til værmeldingen og går utenskjærs i dårlig vær, sier Kristiansen.

Hvis ulykken skulle være ute, har Kristiansen er stor båt av typen Rib, som raskt kan være ute på sjøen, også i dårlig vær. Denne båten var også med i letingen etter de savnede danskene tirsdag.

(Les mer i bildet)

Norske turister flinke

Kristiansen roser sine norske feriegjester når det gjelder oppførselen på sjøen.

– Dem har vi sjelden problemer med, de har nok større kunnskap om hvordan de skal oppføre seg på sjøen enn våre utenlandske gjester. Men også de kunne vært flinkere å bruke flyteplaggene de får utlevert sammen med båten, sier Trond Kristiansen.