KRISTIANSAND: Det sier konsernsjef i Agder Energi, Tom Nysted.

— Presedens

– Bekymringen min er at kabel i vann i Hardanger vil skape presedens for en rekke prosjekter i Norge i fremtiden, fordi NVE (Norges vassdrags- og energidirektorat) må håndtere likevurdering, sier Nysted.

Han presiserer at denne saken er politikk, og at han ikke er noen politiker.

– Vi følger saken nøye på grunn av våre kunder og pris. Jeg tror det vil få konsekvenser også for oss på Sørlandet. Derfor har jeg tillatt meg å si noe om denne saken, understreker han.

Taperen

Ifølge Nysted er det du og jeg som til sist kommer tapende ut av en helomvending i kraftmastesaken i Hardanger.

– Det er kundene som vil tape på dette. Det vil bli et påslag på 3000 kroner eller mer i året på regningen for kunder over hele landet med sjøkabel. Vi står foran store investeringer i nett.

Konsernsjefen stusser over at NVEs to år lange og grundige vurdering er lagt til side i en så viktig sak.

– Jeg er sikker på at NVEs konklusjon både er skånsom, hensiktsmessig og samfunnsøkonomisk godt begrunnet. Jeg er ydmyk for følelsene som er fremkommet, men jeg har en grunnleggende tro på de som har behandlet søknaden om kraftmaster i NVE. Man må nærmest ha kikkert for å se mastene, sier Tom Nysted.

– Det hadde kanskje vært smart om Bergen gikk i svart i noen måneder for å se realiteten i øyene. Det er heller ingen faktiske fakta som sier at kraftledningene forringer turisttilstrømmingen i Hardanger.

Flekkefjord - Tonstad

Nysted hevder sjøkabel også vil skape presedens nettutviklingen på Agder de neste 20 årene.

Blant annet er det søkt om konsesjon om kraftledning fra Flekkefjord til Tonstad i Sirdal. Får Hardanger-saken et utfall han selv ikke ønsker, kan det komme spørsmål om deler av energiforsyningen her må ligge som jord- eller sjøkabel. Det kan igjen få konsekvenser for NorGer-kabelen.

– Hva tror du utfallet blir i Hardanger. Master eller sjøkabel?

– Jeg vil ikke spå, men det vil forbause meg om det blir kabel i hele fjorden.