KRISTIANSAND: — Vi ønsker overhodet ikke å drive vår egen utenrikspolitikk på tvers av norsk utenrikspolitikk, sier varaordfører Mette Gundersen.

På en telefonkonferanse med Utenriksdepartementet i ettermiddag, hvor Gundersen, rådmann Tor Sommerseth og Jan Omli Larsen i Kristiansand Næringsselskap deltok for Kristiansand, ble det bestemt at norske myndigheter nå skal overta avgjørelsen i saken.

— Avtalen mellom Kristiansand Næringsselskap og det tykse konsernet ThyssenKrupp skal reforhandles til høsten. Innen den tid skal Utenriksdepartementet ha kommet med en avgjørelse i saken, som vi selvsagt respekterer, sier Mette Gundersen.

Kristiansand kommune og Kristiansand Næringsselskap legger inn et punkt i leieavtalen med Thyssen Krupp om at fortsatt leie av Marvika bare kan foregå hvis alle nødvendige tillatelser er gitt.

— Det betyr at to ting må oppfylles. For det første må leieavtalen være i tråd med eksportkontrollreglene i Norge. Nå skal det tyske verftet søke Utenriksdepartementet om dette, og avgjørelsen vil komme over sommeren. Det andre er at det må gis diplomatisk klarering for anløp i Marvika. Dette styres av Forsvarsdepartementet, sier Mette Gundersen.

— Kom Kristiansand med noe råd om avtalen med tyskerne, som innbefatter besøk av israelske ubåter, bør fortsette eller ikke?

— Nei, jeg er glad for at dette er en sak som styres av norske statlige myndigheter nå. Kristiansand ønsker ikke å ha en egen utenrikspolitikk, sier Gundersen.

— Betyr det at du er komfortabel både hvis det blir slutt med israelske ubåter i Marvika, eller om slike besøk fortsetter?

— Ja, begge deler er uproblematisk for meg. Poenget er at dette avgjøres av Utenriksdepartementet, og vi forholder oss til avgjørelsen, uansett hva den måtte bli, sier Gundersen.

Det tyske verftet har i mange år brukt Marvika som havn i forbindelse med testing av ubåter i Skagerrak. Leieavtalen med Kristiansand skaper årlig en lokal omsetning på mellom 10 og 20 millioner kroner.